Wat zijn de gevolgen van de bevolkingskrimp?

Wat zijn de gevolgen van de bevolkingskrimp?

Door bevolkingsdaling zijn de beschikbare woningen niet meer geschikt voor de bewoners. Er zijn vaak te veel eengezinswoningen en juist te weinig appartementen voor ouderen. In krimpgebieden is vaak minder werk te vinden, of worden vacatures juist niet ingevuld.

Wat zijn de krimpregio’s in Nederland?

Krimpgebieden zijn:

  • Noordoost Friesland.
  • Het Hogeland.
  • Eemsdelta.
  • Oost-Groningen.
  • Achterhoek.
  • Zeeuws-Vlaanderen.
  • Westelijke Mijnstreek.
  • Parkstad Limburg.

Wat is een demografische krimp?

Demografische krimp wordt omschreven als een structurele afname van de bevolking in een regio in een bepaalde periode. Dit houdt in dat er in de regio een aantal jaren achterelkaar sprake is van bevolkingsdaling.

Waar in Nederland liggen gebieden met demografische krimp?

Bevolkingskrimp komt vooral voor aan de randen van het land: in grote delen van de noordelijke provincies, de Achterhoek, Zuid-Limburg en Zeeland. Veel van die gemeenten vergrijzen ook; veel jongeren trekken naar de steden om te studeren of te werken.

Waarom bevolkingskrimp?

In Nederland wordt tegenwoordig ook wel gesproken van bevolkingskrimp of kortweg krimp. Oorzaken van bevolkingsdaling zijn: Denataliteit: er worden minder mensen geboren (geboortecijfer) dan er sterven (sterftecijfer). Vertrekoverschot: er vertrekken meer mensen dan zich in het gebied vestigen.

Hoe ontstaat een krimpgebied?

Een krimpgebied of krimpregio is een gebied dat te maken heeft met bevolkingsdaling. Dergelijke krimp kan negatieve gevolgen hebben voor de economie en leefbaarheid in een regio.

Wat is een krimp?

Het samentrekken of het verminderen van de omvang, voornamelijk als gevolg van temperatuursveranderingen of vocht.

Wat is de demografische druk?

De som van het aantal personen van 0 tot 20 jaar en 65 jaar of ouder in verhouding tot de personen van 20 tot 65 jaar. Dit cijfer geeft inzicht in de verhouding van het niet-werkende deel van de bevolking tot het werkende deel van de bevolking.