Inhoudsopgave
Wat zijn de functies van de organen?
In ieder lichaam zitten verschillende organen die allemaal een eigen functie hebben. Ze werken samen en beïnvloeden elkaar, zodat je lichaam goed kan werken en je gezond blijft. Sommige organen werken samen aan eenzelfde taak, bijvoorbeeld het verteren van voedsel. Die organen behoren dan tot hetzelfde orgaanstelsel.
Wat beschermt je organen?
Verder worden verschillende organen in het menselijk lichaam door het skelet beschermd tegen beschadiging van buitenaf: De schedel beschermt de hersenen, de ogen en het binnen- en middenoor. De ribbenkast beschermt de longen, het hart en belangrijke bloedvaten.
Hoe werkt het bewegingsstelsel?
Het bewegingsstelsel Wij kunnen overeind blijven staan en ons bewegen dankzij het skelet, de gewrichten en de spieren. Skelet, gewrichten en spieren zijn de samenwerkende onderdelen van het be- wegingsstelsel.
Wat zit er tussen je organen?
Het buikvlies (peritoneum) is een vlies dat de buikholte aan de binnenkant en de buikorganen aan de buitenkant bedekt.
Wat is de functie van weefsel?
Bindweefsels hebben een verbindende, steunende of verzorgende functie. Ze geven steun aan het lichaam, beschermen de organen en bepalen hun vorm en onderlinge beweeglijkheid. Spierweefsel bestaat uit cellen die in staat zijn om samen te trekken.
Welke organen behoren tot het hormoonstelsel?
De belangrijkste klieren van het hormoonstelsel zijn de hypofyse, de hypothalamus, de schildklier, de bijschildklieren, de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier (pancreas), de bijnieren, de zaadballen en de eierstokken.
Wat zijn je vitale organen?
Vitale organen zijn de organen in ons lichaam die absoluut nodig zijn om in leven te blijven. Onder deze organen vallen het hart, de hersenen, de nieren, de lever en de longen. Als één van deze organen stopt met functioneren, dan kan je dit niet overleven zonder medische hulp.
Welke Lichaamsstelsel zijn er?
Je lichaam is opgebouwd uit 9 lichaamsstelsels….Dit zijn:
- Het zenuwstelsel.
- Het ademhalingsstelsel.
- Het hart- en bloedvatenstelsel.
- Het bewegingsstelsel.
- Het spijsverteringsstelsel.
- Het urogenitaal stelsel.
- De inwendige klieren.
- Het afweerstelsel.
Welke organen zitten in je buik?
Organen die zich echt in de buikholte bevinden, zoals maag, lever, milt en het overgrote deel van de darmen liggen intraperitoneaal. Organen die er wel aan grenzen maar zich niet echt in de buikholte bevinden, zoals de nieren en het pancreas, noemt men extraperitoneaal (meestal retroperitoneaal).
Wat wordt er bedoeld met een weefsel?
Weefsel is het samenhangend geheel van gelijksoortige cellen, gescheiden en tevens verbonden door veel of weinig tussenstof. Alle organen van meercellige organismen, hetzij plantaardig of dierlijk, zijn uit verschillende weefsels opgebouwd, waarvan er in de regel één domineert.