Wat zijn de eisen van een eenmanszaak?

Wat zijn de eisen van een eenmanszaak?

Bij een eenmanszaak bent u privé aansprakelijk voor zakelijke schulden. U kunt maximaal één eenmanszaak oprichten. Deze kan wel verschillende handelsnamen, activiteiten en vestigingen hebben. U bent wettelijk verplicht een administratie voor uw eenmanszaak bij te houden.

Wie is de eigenaar van een eenmanszaak?

Bij een eenmanszaak hebt u de onderneming alleen. Bijvoorbeeld als u een zelfstandig beroep uitoefent (zoals notaris of huisarts) of als u de enige eigenaar van uw bedrijf bent. U kunt dus ook een eenmanszaak hebben als u personeel in dienst hebt.

Waarom vennootschap en geen eenmanszaak?

De winst die je maakt in een eenmanszaak, wordt belast via je personenbelasting: je doet dus geen aparte fiscale aangifte voor je zaak. Voordeel is dan weer dat je zelf bepaalt hoe je de winst besteedt. Het belastbaar resultaat van een vennootschap wordt belast volgens het stelsel van de vennootschapsbelasting.

Hoe start je een eenmanszaak?

Om een eenmanszaak te starten moet je drie zaken doen: Een ondernemingsnummer aanvragen bij de Kruispuntbank voor Ondernemingen*. Je ondernemingsnummer activeren als BTW-nummer. Je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Goed nieuws: Acerta loodst je vlot doorheen deze stappen.

Wat is eenmanszaak met personeel?

Een eenmanszaak met personeel heeft ook te maken met allerlei werkgeversrisico’s. Bijvoorbeeld hoge verzuimkosten door een langdurig zieke werknemer of een flinke schadeclaim door fouten van je personeel. Het is slim om van tevoren de nodige personeels­verzekeringen af te sluiten.

Waarom is eenmanszaak misleidend?

Het woord eenmanszaak is in die zin een beetje misleidend. Als eigenaar van een eenmansbedrijf mag je namelijk best personeel in dienst nemen. Besef dat je als werkgever ook aan een aantal minder vrijblijvende verplichtingen moet voldoen: Het betalen van loonheffingen over het salaris van je werknemers.