Wat zijn de complicaties van astma?

Wat zijn de complicaties van astma?

Wanneer u ernstig astma hebt heeft u waarschijnlijk veel klachten en moet u regelmatig naar het ziekenhuis voor behandeling. Een luchtweginfectie is een veel voorkomende complicatie bij mensen met astma. Verkoudheid, griep, bronchitis of bijholteontstekingen kunnen de astmaklachten verergeren.

Wat kan er zijn als je kortademig bent?

Er zijn een aantal dingen die u zelf kunt doen bij benauwdheid, zoals:

 1. Probeer niet in paniek te raken.
 2. Ga in een goede houding zitten en wacht tot u weer goed kunt ademhalen.
 3. Probeer steun te zoeken bij iemand in uw buurt en zorg ervoor dat diegene bij u blijft.
 4. Onderzoek wat de oorzaak is van uw benauwdheid.

Wat is ouderdoms astma?

Als astma op volwassen leeftijd ontstaat, kan er ook sprake zijn van een allergie. Maar op deze leeftijd komt ook vaak niet-allergisch (of intrinsiek) astma voor. Dat leidt vaak tot ernstige en moeilijk te behandelen klachten, vaak ook met neus- en bijholteproblemen.

Wat is Peuterastma?

Peuterastma is een ziekte van de luchtwegen waarbij kinderen af en toe last hebben van een piepende ademhaling, benauwdheid en hoesten. Dit gebeurt vooral als ze verkouden zijn. Tussen de verkoudheden door hebben deze kinderen (bijna) nergens last van.

Welke complicaties kunnen zich voordoen bij COPD?

COPD complicaties:

 • Vaker longinfecties, zoals longontsteking.
 • Een verhoogd risico op broze botten (osteoporose)
 • Problemen met het gewicht.
 • Een klaplong (pneumothorax), COPD kan de structuur van de longen beschadigen en lucht laten lekken in de borstholte.
 • Slaapproblemen omdat er niet genoeg zuurstof in de longen komt.

Is een astma aanval gevaarlijk?

Als u geen medicijnen of puffer bij zich heeft, dan kan een astma-aanval gevaarlijk zijn. Na een aanval kunt u zelfs in het ziekenhuis belanden. Neem bij een zware aanval meteen contact op met uw huisarts, ook als u twijfelt of bellen wel nodig is.

Kan kortademigheid kwaad?

De ademnood is soms zo hevig dat je het gevoel hebt dat je stikt. Soms moet je hoesten. Als je zoiets meemaakt, heb je een aanval van nachtelijke kortademigheid. Het is verstandig naar de dokter te gaan, want de kans bestaat dat je een hartziekte of een longaandoening hebt.

Wat is het verschil tussen benauwdheid en kortademigheid?

Ademnood, kortademigheid, luchthonger en benauwdheid zijn verschillende benamingen voor een (zeer) beangstigend gevoel van ‘luchttekort’. De medische benaming voor kortademigheid is dyspnoe. Kortademigheid wordt vaak ervaren als een zeer bedreigend gevoel en kan vele oorzaken hebben.

Hoe ontstaat astma op latere leeftijd?

De klachten komen bijvoorbeeld door pollen, huisdieren, huisstofmijt, rook, actief bewegen, stress, kou of mist. Als u rookt, is stoppen met roken heel belangrijk. Bewegen en sporten zijn belangrijk om fit te blijven. Probeer gezond te leven en een gezond gewicht te houden.

Wat verergerd astma?

Mensen met astma reageren vaak op: stoffen in de lucht. Bijvoorbeeld stuifmeel/pollen van bomen, grassen en kruiden (hooikoorts), huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren als honden, katten, knaagdieren en paarden, en schimmels. stoffen in het eten of in medicijnen.

Hoe astma vaststellen?

Wat merk ik bij astma?

 1. U bent benauwd.
 2. U maakt een piepend geluid bij het ademen (vooral als u uitademt).
 3. U hoest, vooral ’s nachts.
 4. U heeft periodes van veel hoesten en slijm.
 5. U bent moe, omdat ademen u veel moeite kost.
 6. U bent minder fit: bewegen en sporten houdt u minder lang vol.

Waar hebben kinderen met astma in het voorjaar last van?

Uw kind kan last hebben van een piepende ademhaling, benauwdheid en hoesten. Uw kind is sneller moe en bij inspanning benauwd. Een astma-aanval kan ontstaan door allergische prikkels, zoals stuifmeel van gras en bomen, huidschilfers van huisdieren en huisstofmijt.