Inhoudsopgave
Wat zijn de 8 overgangsklachten?
Dit zijn bijvoorbeeld hartkloppingen, toename van gewicht, obstipatie, gewrichtsklachten, hoofdpijn, slapeloosheid en stemmingswisselingen. Als opvliegers ontbreken worden de slapeloosheid en stemmingswisselingen mogelijk veroorzaakt door het feit dat veel vrouwen de overgang beleven als een ingrijpende periode.
Wat zijn de eerste symptomen van de overgang?
Bij een vervroegde menopauze is de eicelvoorraad al op jongere leeftijd uitgeput. Vaak merkt u pas iets als u stopt met de pil. Uw menstruatie komt niet terug, terwijl u niet zwanger bent. Typische overgangsklachten als opvliegers, slecht slapen, stemmingswisselingen, droge huid en droge vagina komen ook voor.
Kun je in het bloed zien of je in de overgang bent?
Je kunt aan je bloed zien hoever je bent in de overgang Ook niet waar. De diagnose stel je op basis van iemands verhaal, niet op basis van bloedonderzoek. Alleen bij heel jonge vrouwen of vrouwen die niet reageren op behandeling kan aanvullend bloedonderzoek naar andere oorzaken nuttig zijn.
Hoe lang duurt de Perimenopauze?
Meestal duurt de perimenopauze tot een jaar na de menopauze. De menopauze vindt gemiddeld plaats rond het 51e levensjaar. De perimenopauze kan dus meerdere jaren duren.
Wat is het beste middel tegen overgangsklachten?
Gezond eten, genoeg bewegen en genoeg slapen helpen u om fit te blijven. Als u veel bloed verliest, kan een pijnstiller zoals naproxen , ibuprofen of diclofenac helpen. Praat met uw partner over hoe uw lichaam verandert in de overgang. Bij heftige klachten kunt u nadenken over een behandeling met hormonen.
Welke fases zijn er bij de overgang?
In de overgang kunnen we 3 fases onderscheiden: Premenopauze: dat is de periode vóór je laatste menstruatie. Menopauze: is de term die je laatste menstruatie markeert. Postmenopauze: is de periode direct na de menopauze.
Hoe kun je testen of je in de overgang bent?
De overgang kan heel eenvoudig worden gediagnosticeerd door uw arts. Houd hierbij het volgende in uw achterhoofd. Waarheid #1: Huisartsen kunnen u helpen om vast te stellen dat de overgang is begonnen, op basis van opvliegers, stemmingswisselingen en desgewenst een bloedtest.
Hoe wordt de overgang vastgesteld?
De menopauze herkennen De diagnose van de menopauze is eenvoudig: u hebt al meer dan een jaar niet meer gemenstrueerd. In uw eierstokken zijn de laatste eicellen vertrokken en er komen geen vrouwelijke hormonen meer vrij. Natuurlijk moet uw gynaecoloog die diagnose bevestigen aan de hand van de nodige onderzoeken.
Hoe wordt overgang vastgesteld?
Kan worden vastgesteld of de overgang begonnen is? Door bloedonderzoek op de derde dag van de menstruatie kan worden nagegaan of het FSH (het hormoon dat de eierstok aanzet tot groei van eicellen, zogenaamd Follikel Stimulerend Hormoon) verhoogd en het oestrogeen verlaagd is.
Wat te doen bij Premenopauze?
Hoe ver ben ik in de overgang?
Toch is de overgang zeker niet leeftijdsgebonden. De ene vrouw komt er jaren eerder in dan de andere. Wel kun je er met een behoorlijke zekerheid van uit gaan dat de overgang ergens tussen je 45ste en 55ste begint. Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde leeftijd waarop een vrouw in de overgang komt, 47 jaar is.
Hoe kom je makkelijk door de overgang?
Zorg dat u:
- Voldoende beweegt, minimaal een half uur per dag;
- Gezond eet en drinkt, minder koolhydraten en veel groenten en fruit;
- Eventueel vitamine D slikt, dat helpt om de botten, spieren en het immuunsysteem gezond te houden;
- Cholesterol, de schildklierfunctie, het glucosegehalte en de bloeddruk in de gaten houdt.