Inhoudsopgave
- 1 Wat zijn de 3 belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van een trombosebeen?
- 2 Wat mag je niet doen met een trombosebeen?
- 3 Welke voeding bij trombose?
- 4 Wat zijn de risicofactoren van trombose?
- 5 Is trombose in been gevaarlijk?
- 6 Kun je werken met een trombosebeen?
- 7 Hoe weet je of je een trombosebeen hebt?
- 8 Welke voeding maakt je bloed dikker?
Wat zijn de 3 belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van een trombosebeen?
Bij trombose gaat het mis in dit systeem: het bloed stolt terwijl er geen wond is of het blijft stollen ook als de wond al dicht is. Er zijn drie factoren die daarbij een rol spelen: de toestand van de vaatwand, de toestand van de bloedstroom en de samenstelling van het bloed.
Wat mag je niet doen met een trombosebeen?
Als u klachten blijft houden, moet u vooral elke dag de steunkous(en) dragen. Verder moet u niet te lang stilstaan en zwaar tillen vermijden. Wel kunt u sporten, meestal met steunkous(en). Wandelen, fietsen, (hard) lopen en zwemmen zijn goede sporten, ook als u een trombosebeen hebt gehad.
Wat is een Kuitvenetrombose?
Anatomie. Men gaat ervan uit dat proximale diepe veneuze trombose uitgroeit vanuit kuitvenetrombose. 2 We spreken van ‘kuitvenetrombose’ als de trombose beperkt is tot de venen van het diepe systeem onder het niveau van de V. poplitea.
Welke voeding bij trombose?
Een gezond voedingspatroon met veel vezels, groente en fruit, vis en weinig rood vlees, geraffineerde graanproducten en fastfood kan de kans op het ontwikkelen van een trombose in de aders of slagaders verkleinen.
Wat zijn de risicofactoren van trombose?
De meest voorkomende oorzaken van trombose zijn:
- ouderdom.
- pilgebruik.
- zwangerschap.
- roken.
- operaties onder narcose.
- lange tijd arm of been niet gebruiken (bijvoorbeeld door ziekte of gips)
- (erfelijke) afwijkingen in het stollingssysteem.
Wat zijn risicofactoren voor trombose?
Trombose kan makkelijker ontstaan als het bloed niet goed terug kan stromen naar het hart, zoals bij inwendige spataderen. Ook kan de stolbaarheid van het bloed verhoogd zijn, bijvoorbeeld door erfelijke aanleg, het gebruik van de anticonceptiepil, roken of bepaalde geneesmiddelen.
Is trombose in been gevaarlijk?
Wanneer een bloedstolsel een ader in uw been afsluit, heeft u een trombosebeen. Omdat het bloed niet meer weg kan stromen, zwelt het been op. Een trombosebeen kan leiden tot een (levensgevaarlijke) longembolie.
Kun je werken met een trombosebeen?
Voor zowel een trombosebeen als een longembolie geldt dat de klachten in de loop van enkele weken vaak minder worden, maar soms kunnen de klachten wel tot enkele maanden aanhouden. U mag van begin af aan inspanning leveren, hoewel dit in het begin vaak met beperkingen gepaard gaat. Dit is normaal en kan geen kwaad.
Hoe ontstaat diep veneuze trombose?
Diep veneuze trombose kan verschillende oorzaken hebben: Vertraging van de bloedstroom, bijvoorbeeld bij langdurige bedrust of zwangerschap. Gipsimmobilisatie. Beschadiging van de vaatwand, bijvoorbeeld door operaties of door een ongeval.
Hoe weet je of je een trombosebeen hebt?
Bij trombose is de stolling verstoord. Er ontstaat een stolsel zonder dat er een wondje is. Het stolsel wordt onvoldoende opgeruimd. Een trombosebeen ontstaat als zo’n stolsel een diepe ader afsluit.
Welke voeding maakt je bloed dikker?
Vitamine K werkt het effect van de coumarines (fenprocoumon/Marcoumar®, acenocoumarol, warfarine) tegen zodat de INR lager wordt en het bloed dus ‘dikker’ wordt. Het lichaam heeft maar kleine hoeveelheden vitamine K nodig om goed te werken en dit wordt uit de voeding gehaald.
Hoe verklein je kans op trombose?
Trombose voorkomen Om de kans op een (nieuw) trombosebeen te verkleinen, zijn de volgende leefregels belangrijk: voldoende bewegen; niet roken; zorgen voor een gezond lichaamsgewicht.