Wat zijn bijwerkingen van bestralingen?

Wat zijn bijwerkingen van bestralingen?

De bijwerkingen hangen samen met het gebied dat bestraald wordt. Maar er zijn ook een aantal algemene reacties die op kunnen treden, zoals vermoeidheid, meer behoefte aan slaap en minder eetlust. De meeste bijwerkingen verdwijnen enkele weken na de laatste bestraling.

Kun je van bestraling kanker krijgen?

Veel mensen met kanker krijgen bestraling. Andere veel gebruikte behandelingen zijn operatie, chemotherapie en anti-hormonale therapie. Vaak krijg je een combinatie van behandelingen.

Hoe snel klachten na bestraling?

Er is een kleine kans dat er een “bestralings-ontsteking” ontstaat in de long. Als dit optreedt, is het vaak 6-12 weken na de bestralingsbehandeling. Dit kan klachten geven zoals droge kriebelhoest en kortademigheid. Neemt u in dat geval contact op met uw behandelend arts van de afdeling Radiotherapie.

Lees ook:   Wat is de hoofdstad van het land Mongolie?

Hoelang klachten na bestraling?

De meeste bijwerkingen zijn tijdelijk en verdwijnen enkele weken na het beëindigen van de bestralingsreeks. Bijwerkingen van bestraling komen alleen voor in de delen van het lichaam die bestraald worden. Als u bijvoorbeeld op de borst bestraald wordt, kan uw hoofdhaar er niet van uitvallen.

Hoe lang herstellen na bestraling?

Weefsels met cellen die snel delen, geven ook snel bijwerkingen. Vaak binnen een aantal weken. Gelukkig herstellen de gezonde cellen zich meestal binnen een aantal dagen tot weken, zodat bijwerkingen weer verdwijnen.

Hoe lang duurt pijn na bestraling?

Na de bestraling duurt het meestal zo’n drie weken voordat de pijn afneemt.

Hoe lang blijf je moe na bestraling?

Vermoeidheid tot lang na je behandeling Het komt bijvoorbeeld niet doordat je iets actiefs hebt gedaan, zoals sporten, wandelen of het huishouden. Dit heet chronische vermoeidheid. Het is vermoeidheid die 6 maanden of langer duurt. Soms duurt het zelfs jaren.

Lees ook:   Wat gebeurt er na een rode vlag?