Wat zijn bacteriele huidinfecties?

Wat zijn bacteriële huidinfecties?

De oppervlakkige bacteriële huidinfecties (folliculitis, impetigo, erythrasma en pitted keratolysis) zijn in de praktijk goed te herkennen en geven in de regel geen problemen in behandeling of risico op uitbreiding naar diepere delen. Deze huidinfecties zullen hier daarom buiten beschouwing worden gelaten.

Wat is een diepe bacteriële huidinfectie?

een diepe bacteriële huidinfectie in de buurt van medische implantaten (bijv. drains, shunts) een (vermoeden van) orbitale cellulitis (roodheid en zwelling rondom oog, gestoorde visus en/of oogbewegingen en exophthalmus).

Wat is een infectie van het been?

Impetigo (krentenbaard) is een besmettelijke, oppervlakkige huidinfectie. Verwekkers: meest voorkomende: Zwachtelen van het been wordt niet aanbevolen in de eerste 4 tot 6 weken van een cellulitis. Overweeg te starten met ambulante compressietherapie bij persisterend lymfoedeem na deze periode.

Wat is de behandeling van diepe huidinfecties?

Bij diepe huidinfecties zijn meestal orale antibiotica geïndiceerd of is chirurgisch ingrijpen noodzakelijk. Bij orale antimicrobiële behandeling heeft een smalspectrum-penicilline de voorkeur. Macroliden en clindamycine zijn alternatieven wanneer bijvoorbeeld penicillinen niet worden verdragen.

Wat is de Pasteurella bacterie ziekteverwekkend bij honden en katten?

Deze bacterie is een normale aanwezige in de bek van honden en katten en wordt pas ziekteverwekkend als er al een andere ziekte in het spel is. Zij zorgt voor ernstige longontstekingsverschijnselen als neveninfectie van honden- of kattenziekte. Ook wordt de pasteurella bacterie ziekteverwekkend indien de hond of kat een ander dier bijt.

Welke ontstekingen worden veroorzaakt door bacteriën?

Ontstekingen en ziekten die worden veroorzaakt door bacteriën worden bacteriële infecties genoemd. Het kan hierbij gaan om bacteriën die altijd problemen geven als we met ze in contact komen. Het kan ook gaan om bacteriën die alleen hun kans schoon zien als het normale evenwicht in het lichaam verstoord is.

Wat zijn besmettelijke huidaandoeningen?

Veel voorkomende besmettelijke huidaandoeningen zijn impetigo, een koortslip, ringworm en schurft. Vaak gaan ook nog andere tekenen gepaard met de besmettelijke huidinfectie, zoals zweren, blaren, jeuk, pijn en roodheid van de huid. Het naleven van een goede hygiëne voorkomt het oplopen of de verspreiding van veel besmettelijke huidziekten.

Is clindamycine alternatief voor penicilline?

Clindamycine of vancomycine is een alternatief bij een penicilline-allergie, afhankelijk van de soort ingreep. Dat geldt ook als de patiënt ≤ 7 dagen voor de ingreep met een penicilline is behandeld. De behandeling van een infectieuze endocarditis (IE) bestaat uit langdurige behandeling met i.v.-antibiotica.

Wat zijn de meest voorkomende huidaandoeningen?

Bekendste huidaandoeningen. Acne. Dit is een van de meest voorkomende aandoeningen bij de mens. Het is een ontstekingsziekte van de talgklieren. De talg kan niet meer naar het huidoppervlak en het hoopt zich daardoor op. Wanneer de acne ernstig is of wordt, kun je het beste naar een dermatoloog gaan. Koortslip.

Wat is de huidontsteking bij honden?

Een huidontsteking bij honden is een veel geziene klacht en wordt doorgaans veroorzaakt door een bacterie of schimmel. De meest voorkomende bacteriële huidinfectie, genaamd “pyodermie”, wordt veroorzaakt door de Staphylococcus pseudointermedius bacterie. Dit piepkleine organisme profiteert van kleine wondjes in de huid of weke plekjes.