Inhoudsopgave
Wat zie je op een DaTSCAN?
Een DaTSCAN is een onderzoek waarbij we met een kleine hoeveelheid licht radioactieve stof (tracer) het verlies van bepaalde zenuwcellen in een gebied in de hersenen kunnen opsporen. Met dit onderzoek kunnen we nagaan of uw klachten verband houden met de ziekte van Parkinson of aanverwante ziektebeelden.
Wat zie je op MRI bij Parkinson?
We hebben ook met functionele MRI naar hersennetwerken gekeken. Met functionele MRI kan je naar hersenactiviteit kijken. Hierbij vonden we in diverse hersengebieden verlaagde of verhoogde hersenactiviteit in rust bij patiënten met de ziekte van Parkinson ten opzichte van gezonde controlepersonen.
Hoe toon je Parkinson aan?
De meest voorkomende symptomen van Parkinson:
- trillen (in rusthouding)
- stijfheid.
- langzamer en minder bewegen.
- vermoeidheid.
- schuifelend lopen.
- arm of been niet meer kunnen bewegen.
- moeite met evenwicht houden en coördinatie.
- moeite met praten (zachter en monotoon)
Hoe lang duurt een DaTSCAN?
Het is erg belangrijk om uw hoofd zo stil mogelijk te laten liggen. Het hele onderzoek duurt ongeveer vier uur. Hierin zit een wachttijd van 3 uur.
Kan je epilepsie zien op MRI?
Welk aanvullend onderzoek is mogelijk om epilepsie vast te stellen? Om de oorzaak van epilepsie te vinden is er na een EEG vaak extra onderzoek nodig. Bijvoorbeeld een CT- of MRI-hersenscan. Daarmee kunnen afwijkingen in de hersenen worden opgespoord die de epilepsie veroorzaken.
Wanneer komt de ziekte van Parkinson voor?
De ziekte treedt meestal na de leeftijd van 50 jaar op. Het is één van de meest voorkomende aandoeningen van het zenuwstelsel bij ouderen. Soms komt de ziekte van Parkinson voor bij jongere volwassenen. Het treft zowel mannen als vrouwen. De ziekte is niet erfelijk.
Wat zijn de primaire symptomen van Parkinson?
De vier primaire symptomen van Parkinson zijn: rigiditeit, ook wel bekend als ‘stijve of stramme spieren’: stijfheid en inflexibiliteit van ledematen en gewrichten; bradykinesie/akinesie: traagheid van beweging zoals opstaan, lopen en zitten/afwezigheid van beweging (schuifelend lopen met minder meebewegen van de armen);
Wat zijn de risicofactoren voor Parkinson?
Leeftijd is de grootste risicofactor voor de ontwikkeling en progressie van de ziekte van Parkinson. De meeste mensen die de ziekte van Parkinson ontwikkelen, zijn ouder dan 60 jaar. Mannen hebben ongeveer 1,5 tot 2 keer meer kans om Parkinson te krijgen dan vrouwen.
Hoe lang duurt de diagnose Parkinson?
Vaak duurt het lang voordat de diagnose parkinson gesteld kan worden. De ziekte uit zich op allerlei manieren. Voorbeelden van lichamelijke symptomen zijn: Trillen (tremor) van de handen, benen, kin of tong; Trager worden van bewegingen (bradykinesie), moeite met starten van bewegingen (akinesie) en ontbreken van automatische bewegingen