Inhoudsopgave
Wat zegt de current ratio over een bedrijf?
Current ratio. De current ratio is een financieel kengetal waarmee je de liquiditeit van je onderneming inzichtelijk maakt. Zo reken je dit uit: vlottende activa / kort vreemd vermogen. Vlottende activa zijn je voorraden, debiteuren en geld op de bank en in kas.
Welke ratios zijn er?
Welke ratio’s zijn er en wat kan ik ermee? De meest gebruikte ratio’s zijn de liquiditeitsratio, de solvabiliteitsratio en de rentabiliteitsratio. Je kunt ze berekenen op basis van gegevens uit de balans en de winst- en verliesrekening.
Wat is een gezonde solvabiliteitsratio?
Wat is een goede solvabiliteit? Hoe hoger de solvabiliteit hoe beter, maar een solvabiliteit tussen 25% en 40% wordt als gezond beschouwd.
Wat zegt een hoge current ratio?
Normen. Over het algemeen geldt: hoe hoger de current ratio, hoe beter. Stel dat de current ratio lager is dan 1, dan heeft u meer schulden dan voorraad en/of geld. U streeft dus altijd naar een current ratio die hoger is dan 1.
Wat betekent een lage current ratio?
De current ratio is kleiner dan 1 wanneer de kortlopende schulden groter zijn dan de vlottende activa. Een current ratio van kleiner gelijk 1 geeft aan dat de onderneming problemen kan hebben om aan zijn korte termijn verplichtingen te voldoen.
Wat kun je met kengetallen?
Kengetallen zijn getallen waarmee je op een bepaald moment kunt checken of je op de goede weg bent of ergens moet bijsturen. Bovendien kun je ze gebruiken voor het vergelijken van verschillende administraties. In principe moet je er voor zorgen dat je kengetallen altijd de juiste waarde hebben.
Hoe bereken je kengetallen uit?
Om dit kengetal te berekenen, kun je de volgende formule hanteren: (kas en bank + onbetaalde facturen klanten + voorraad) / kortlopende schulden. Met andere woorden: ben je in staat om met jouw liquide middelen jouw leveranciers te betalen? Met behulp van de current ratio kun je dit direct berekenen.
Wat is een gezonde RTV?
De norm voor een acceptabele rentabiliteit is tussen de 5%-10%. Een ZZPer kan bijvoorbeeld wel 50% rentabiliteit hebben, terwijl uit cijfers van het CBS blijkt dat de gemiddelde rentabiliteit op het eigen vermogen voor grote bedrijven 2,8% was.
Welke kengetallen zijn belangrijk voor de bank?
Bij kengetallen onderscheiden wij de volgende kengetallen:
- Liquiditeit, het vermogen om korte schulden af te betalen.
- Solvabiliteit, het vermogen alle schulden af te lossen.
- Rentabiliteit, het vermogen om inkomen te generen.
- Activiteit, het vermogen om geinvesteerd geld actief in te zetten.
Wat is een slechte solvabiliteit?
Een slechte solvabiliteit betekent ook dat het bedrijf voor het grootste deel uit vreemd vermogen bestaat. Dit betekent dat een bedrijf bijna volledig afhankelijk is van geldverstrekkers, maar ook financieel niet compleet gezond is.