Inhoudsopgave
Wat wordt verstaan onder inbeslagneming?
Definities. Overeenkomstig artikel 134 van het Wetboek van Strafvordering wordt onder inbeslagneming verstaan het onder zich nemen of gaan houden van een voorwerp ten behoeve van de strafvordering.
Wat gebeurt er als ze beslag wordt gelegd?
Als de politie iets in beslag genomen heeft, krijgt u een bewijs van ontvangst. Uw spullen worden tijdelijk opgeslagen in een bewaarruimte op het politiebureau. Daarna gaan ze naar het beslaghuis. Elke eenheid van de politie (behalve de Landelijke Eenheid) heeft een eigen beslaghuis.
Wie mag er iets in beslag nemen?
Degene die de verdachte aanhoudt of staande houdt, kan de voor inbeslagneming vatbare voorwerpen, die de verdachte bij zich heeft, in beslag nemen. Wanneer het gaat om aanhouding bij een ontdekking op heterdaad kan dus ook iedere burger deze voorwerpen in beslag nemen.
Hoe lang duurt inbeslagname?
Het teruggeven van in beslag genomen goederen gaat via het Openbaar Ministerie. Dit kan enkele weken duren. Van belang hiervoor is dat de zaak onherroepelijk moet zijn. Dit houdt in dat de termijn waarin in hoger beroep kan worden gegaan, te weten twee weken na de uitspraak, moet zijn verstreken.
Wat is strafrechtelijk beslag?
In het strafrecht is precies geregeld in welke gevallen voorwerpen in het strafrecht in beslag genomen kunnen worden. Artikel 134 lid 1 Sv. bepaalt dat onder inbeslagneming van eenig voorwerp wordt verstaan ‘het onder zich nemen of gaan houden van dat voorwerp ten behoeve van de strafvordering’.
Wat gebeurt er met inbeslaggenomen goederen?
Wat gebeurt er met mijn in beslag genomen voertuig en/of spullen? Het Openbaar Ministerie beslist of de goederen terug worden geven, in bewaring blijven of vernietigd worden. De bewaring van goederen gebeurt veelal door Domeinen Roerende Zaken.
Wie beslist over inbeslagname?
De hulpofficier van justitie of de officier van justitie die op grond van artikel 94, derde lid, in kennis is gesteld van de kennisgeving van inbeslagneming, beslist over het voortduren van het beslag in het belang van de strafvordering.
Wie beslist over het beslag op goederen?
Het Openbaar Ministerie (OM) beslist wat met het beslag moet gebeuren: Teruggeven, bewaren (deponeren), verkopen (vervreemden) of vernietigen. De bewaarder, veelal Domeinen Roerende Zaken, voert de beslissing van het Openbaar Ministerie uit. In ‘Vraag en antwoord’ vindt u meer informatie over de beslagprocedure.
Wie is bevoegd tot inbeslagname?
In geval van ontdekking op heterdaad van een strafbaar feit of in geval van verdenking van een misdrijf als omschreven in artikel 67, eerste lid, is de opsporingsambtenaar bevoegd de daarvoor vatbare voorwerpen in beslag te nemen en daartoe elke plaats te betreden.
Hoe krijg je in beslag genomen goederen terug?
Verzoek tot teruggave van inbeslaggenomen goederen / Klaagschrift 552a Sv. De advocaat kan al in een vroeg stadium – direct na de inbeslagname – aan de officier van justitie verzoeken alle inbeslaggenomen goederen (of een deel ervan) terug te geven.
Wat te doen bij inbeslagname?
Wat doen tegen beslag?
- Grijp tijdig in. Het belangrijkste is tijdig ingrijpen.
- Beroep of verzet tegen een vonnis. Wanneer je niet akkoord gaat met een vonnis dat door de rechter geveld is, kan je tegen dat vonnis in beroep gaan.
- Uitstel van betaling en van invordering.
- Collectieve schuldenregeling.
- Beslagrechter.
Wat gebeurt er met in beslag genomen geld Belgie?
Als algemene regel geldt dat in beslag genomen goederen worden teruggegeven aan de beslagene, behoudens andersluidende beslissing van de rechter.