Inhoudsopgave
Wat wordt er van wei gemaakt?
Wei of melkwei is de vloeistof die bij de kaasbereiding ontstaat door het stremmen van de melk na toevoeging van stremsel. De vaste bestanddelen, de wrongel, blijven over nadat de wei is afgetapt. De vloeistof heeft een geelgroene kleur en smaakt licht zuur.
Waardoor wordt de melk kaas?
Om kaas te maken worden stremsel en zuursel toegevoegd aan de melk. Stremsel zorgt ervoor dat de ‘vaste’ stoffen in de melk, melkeiwit en melkvet, gaan samenklonteren. Hierdoor wordt de melk dikker. De samengeklonterde melk wordt de wrongel genoemd.
Welke kaas heeft geen stremsel?
De Vegetariërs Bond zocht uit welke Nederlandse kazen geen dierlijk stremsel bevatten:
- 3 Little Goats.
- Bastiaansen.
- Happy Goat.
- Henry Willig.
- Hooidammer.
- Kees Kaas.
- Old Amsterdam Geitenkaas.
- Polderkaas.
Wat zit in wei?
De wei bevat nog veel stoffen uit de melk, waaronder wei-eiwit, melksuiker, vitamines en mineralen. Wei is dus een vloeibaar bijproduct van de kaasproductie. De vloeistof heeft een geelgroene kleur en smaakt licht zuur. Wei bevat ongeveer de helft van de lactose (melksuikers) ten opzichte van koemelk.
Waar komt de kaas vandaan?
In 2011 werd ontdekt dat al 7000 jaar geleden kaas werd bereid in Polen, nadat men in potten na chemische analyse melkvetten had gevonden. Het betrof potten die doorboord waren geweest met strootjes tijdens het bakken, waardoor een zeef was ontstaan.
Waarom kaas keren?
De kaasmakers ontdekten vroeger al dat de ronde vorm de meest ideale vorm is om de kaas te laten rijpen. Bij een vierkante kaas zouden de hoeken veel sneller uitdrogen dan het midden van de kaas. De hoeken krijgen dan een andere smaak. Bij een ronde vorm wordt het vocht op alle plekken tegelijk uit de kaas onttrokken.
Wat is de vloeistof Wei?
Wei ( in het Engels Whey) is de vloeistof wat overblijft van melk van wat voor dier ook na kaasbereiding. Kaas wordt gemaakt door de melk te laten klonteren ( stremmen) Na het klonteren wordt de vloeistof gescheiden van de wrongel. Deze vloeistof heet wei.
Hoe lang Bewaar je kaas in de koelkast?
Bewaren. Bewaar kaas bij voorkeur in een gesloten verpakking in de koelkast. Buiten de koelkast is de kaas minder lang houdbaar. Bij temperaturen boven de 20°C gaat de kaas ‘zweten’. Hoe vetter de kaas is hoe meer het gaat zweten. Kaas die je buiten de koelkast bewaard is ook vatbaarder voor schimmels. Vacuümverpakte kaas blijft 1 tot 2
Wat zijn de gezondheidseffecten van kaas?
Kaas bevat eiwit en vet. Er zitten geen koolhydraten in kaas. Voor kaas gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en melkproducten. Calcium en vitamine B12. Kaas levert samen met de melk en melkproducten gemiddeld ongeveer 60% van de dagelijkse inname van calcium en 40% van die van vitamine B12.