Inhoudsopgave
Wat wordt er gedaan aan eenzaamheid?
Met het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid wil de overheid de trend van eenzaamheid onder ouderen in Nederland doorbreken. We geloven dat dit kan door eenzaamheid eerder te signaleren en het bespreekbaar te maken. En vervolgens een duurzame aanpak te ontwikkelen. Dit doen we door samen te werken.
Wat is de Week tegen eenzaamheid?
Sinds 2010 vindt elk jaar in de eerste week van oktober de Week tegen Eenzaamheid plaats. Het is een week vol met activiteiten die sociale contacten en sociale netwerken stimuleren.
Wat is eenzaam zijn?
Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Bij eenzaamheid horen kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en lichamelijke of psychische klachten.
Wat doet de gemeente tegen eenzaamheid?
Veel inzet van gemeenten is algemeen en/of lokaal (overigens niet minder belangrijk!), gericht op bijvoorbeeld het ontwikkelen van een netwerk, het ondersteunen van lokale initiatieven, het doen van onderzoeken, het organiseren van bijeenkomsten en inzet voor de Week tegen eenzaamheid.
Wat is chronische eenzaamheid?
Van chronische eenzaamheid is al sprake als iemand er langere tijd niet in geslaagd is de eenzaamheid op te lossen. Chronische eenzaamheid is geen ouderenprobleem, ook kinderen kunnen chronisch eenzaam zijn.
Hoe eenzaamheid doorbreken?
Het doorbreken van eenzaamheid is het doorbreken van bestaande patronen. In je situatie, je omgeving of bij jezelf. Op deze website lees je bijvoorbeeld tips en over activiteiten als uitjes, ontmoetingsplekken en cursussen. Mogelijk helpt een gesprek met een vrijwilliger van de Luisterlijn om gedachten te ordenen.
Hoe kun je eenzaamheid voorkomen?
Ga vrijwilligerswerk doen in bijvoorbeeld een buurthuis, sportclub, op de school van je kinderen, bewonersvereniging, kerk of natuurorganisatie. Vrijwilligersactiviteiten die ertoe doen, zijn niet alleen goed voor anderen maar ook voor jezelf. Doordat je jezelf nuttig voelt, voel je je minder eenzaam.
Hoe kun je eenzame ouderen helpen?
Hulp bieden bij eenzaamheid
- Maak regelmatig een praatje in de portiek of over de heg.
- Ga op ziekenbezoek.
- Ga samen met iemand winkelen.
- Wees (regelmatig) de chauffeur naar het ziekenhuis of naar een familielid.
- Bied kleine praktische hulp aan en maak daarbij een praatje. Bijvoorbeeld bij een vastgelopen computer.