Wat wordt er bedoeld met referentiekader?
Referentiekader – een combinatie van persoonlijke waarden, standpunten, normen en ervaringen die bepalen hoe je iets waarneemt en beoordeelt, die richting geeft in het verwerken van informatie en handelen. Een mens is zich maar deels bewust van dit referentiekader.
Wat verstaan we onder sociologie?
Sociologie is de studie van de sociale relaties tussen mensen, en in het bijzonder van de politieke, culturele, religieuze en economische aspecten van menselijke samenlevingen. Daarbij staan vooral de inrichting en veranderingen daarvan, alsmede sociale problemen centraal.
Welke invloed heeft het referentiekader op het communicatieproces?
Dit referentiekader is als het ware een soort bril, die jouw eigen waarneming ‘filtert’. Omdat ieders referentiekader uniek is, heeft iedereen dus een persoonlijk beeld van wat waar is. Soms vergeet je even dat de ander zijn eigen bril draagt. Dit maakt communicatie vaak lastig en tegelijkertijd erg belangrijk.
Wat hebben socialisatie en referentiekader met elkaar te maken?
Door middel van socialisatie vormen we een referentiekader: dit is het geheel van kennis, verwachtingen en waarden die we ons in de loop van ons leven hebben eigen gemaakt. Iets is voor een persoon pas informatie als zij/hij aan een ontvangen signaal (prikkel) betekenis kan geven.
Hoe ontstaat een referentiekader?
Denk daarbij aan je geloofsovertuiging, hoe je je kleed, wat je normen en waarden zijn, je benadering naar anderen, hoe je met geld omgaat, etc. Je referentiekader ontstaat mede door je persoonlijkheid, je dna, je opvoeding, land van herkomst, de gemeenschap en maatschappij waarin je bent opgegroeid, etc.
Hoe verbreed je je referentiekader?
Je referentiekader ontstaat mede door je persoonlijkheid, je dna, je opvoeding, land van herkomst, de gemeenschap en maatschappij waarin je bent opgegroeid, etc. Laten we dit betrekken op emigratie. Een emigratie is een enorme gebeurtenis in ieders leven.
Wat hebben sociale identiteit en Groepsidentificatie met elkaar te maken?
Groepsidentificatie = Door socialisatie en internalisatie voelen mensen zich verwant met de dominante cultuur en met de cultuur van kleinere groepen. Dus onze persoonlijkheid of identiteit bestaat voor een deel uit sociale elementen.
Wat heeft identiteit met socialisatie te maken?
Wat heeft identiteit te maken met ‘maskers dragen’? Socialisatie is het proces van overdracht en ver- werving van de cultuur van de groep(en) en de samenleving waar mensen toe behoren. Het proces bestaat uit opvoe- ding, opleiding en andere vormen van omgang met anderen.