Wat wilde Anton de Kom?

Wat wilde Anton de Kom?

De Kom brak in het boek radicaal met de bestaande geschiedschrijving over Suriname en herschreef die vanuit het perspectief van de onderdrukten. Met Wij Slaven van Suriname wilde hij ‘het zelfrespect der Surinamers opwekken’.

Waarom was Anton de Kom zo belangrijk?

Anton de Kom vertelt als eerste Surinamer de geschiedenis van Suriname. Het is uniek omdat het is geschreven door een nazaat van slaafgemaakten die de koloniale overheersing aan den lijve hebben ondervonden. Hij hoort de gruwelen over de slavernij uit eerste hand van zijn vader en oma.

Hoe heette de kinderen van Anton de Kom?

Het echtpaar had vier kinderen. Hun zoon Cees de Kom woont in Suriname. Judith de Kom kreeg bekendheid als voordrachtskunstenares. Hun kleinzoon is de dichter en psychiater Antoine de Kom.

Waarom ging Anton de Kom naar Nederland?

Zijn vader werd vlak voor de afschaffing van de slavernij in 1863 geboren als slaaf op de plantage Molhoop. Anton haalt zijn boekhouddiploma in Suriname, maar hij kan door het racistische beleid geen goede baan krijgen. Hij vertrekt naar Nederland om daar zijn geluk te beproeven. In 1921 arriveert De Kom in Nederland.

Waar komt Anton de Kom vandaan?

Paramaribo, SurinameAnton de Kom / Geboorteplaats

Waar is Anton de Kom begraven?

MassagrafAnton de Kom / Begraafplaats
Zijn lichaam werd in 1960 geïdentificeerd in een massagraf en opnieuw begraven op de erebegraafplaats in Loenen. Zijn grote liefde Nel stierf in 1983. Zij werd begraven in Antons geliefde geboorteland Suriname.

Waar stierf Louis Doedel?

Louis Alfred Gerardus Doedel (Paramaribo, 26 juli 1905 – aldaar, 10 januari 1980) was een Surinaams vakbondsleider.

Waar woonde Anton de Kom?

De Kom woont achtereenvolgens in de Reestraat en De Genestetstraat in de Helmersbuurt. Maar het lijkt erop dat Amsterdam hem niet echt bevalt: in 1921 vertrekt hij naar Den Haag en meldt zich daar aan voor militaire dienst.

Waar verzette Anton de Kom zich tegen?

De Kom verzet zich tegen het naziregime in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij wordt gearresteerd door de Duitsers en naar verschillende kampen gestuurd. Hij overlijdt op 24 april 1945 in concentratiekamp Sandbostel. In 1982 wordt De Kom onderscheiden als verzetsheld.

Waar is het monument van Louis Doedel?

Doedel werd door het toenmalige koloniaal regiem vanaf 1937 in Wolfenbuttel opgesloten (nu het Psychiatrisch Centrum Suriname). Hij verbleef er 43 jaren tot zijn dood op 10 januari 1980. De bronzen kop zal staan op het terrein van Stichting Scholings Instituut voor de Vakbeweging (SIVIS).

Waar ligt het standbeeld van Louis Doedel?

Deze korte maar heftige periode uit Doedels carrière als leidende figuur in de Surinaamse vakbeweging, als strijder tegen onrechtvaardige behandeling en uitbuiting van boeren en arbeiders, wordt sinds 2010 gememoreerd door middel van een standbeeld in Willemstad.