Inhoudsopgave
Wat was voor de koning het belangrijkste voordeel van het feodale systeem?
Zij haalden belasting op binnen hun gebied, een deel hielden ze zelf, een deel was voor hun leenheer. Zo was dit systeem positief voor zowel leenheer als leenman: beiden werden rijker, en doordat zij elkaar trouw hadden gezworen waren zij ook meer beschermd als er ergens een oorlog uitbrak.
Welke problemen ontstonden er tussen de koning en zijn leenmannen?
Naast leenmannen had de koning ook nog vazallen. Deze mensen kregen geen grond in leen, maar werden door de koning onderhouden en beschermd. De vazallen moesten daarop de koning bijstaan in hetgeen hij voor is aangenomen (juridische kennis, bestuurlijke hulp e.d.)
Wat is een feodale verhouding?
Inleiding – Feodale verhoudingen Onder feodalisme verstaan we het systeem van het in bruikleen geven van land door leenheren aan leenmannen met alle rechten en verplichtingen die daaraan waren verbonden. De machtsverhoudingen waren hiĆ«rarchisch: het systeem was gebaseerd op erfrecht en de verhouding tussen de standen.
Wat is een Drossaert?
(of drossaert) was in vroeger tijd de naam van een hoveling, wiens bizondere taak het was, om bij de maaltijden van den koning den schotel vast te houden of in het algemeen voor de tafel te zorgen.
De leenman beloofde aan de koning onder ede (foedus) het gebied in zijn naam te regeren en hem bij te staan in geval van oorlog. De band tussen leenman en leenheer was tweezijdig: ze verzekerden zich van wederzijdse steun, trouw en zelfs zelfopoffering.
Wie vond het leenstelsel uit?
Het leenstelsel werd vooral in de vroege en hoge middeleeuwen gebruikt, daarna namen steden de macht van de edelen over. In theorie heeft het leenstelsel echter nog lang bestaan. Ook de Kassieten, de Romeinen (vanaf ~250), de Ottomanen, de Japanners, de Indiƫrs en de Perzen hebben een leenstelsel gekend.
Hoe ontstaan feodale verhoudingen in het bestuur?
Toen de Karolingers steeds meer grondgebied verwierven / veroverden, kregen zij problemen met het bestuur van hun rijk. Zeker toen er een militaire dreiging vanuit het zuiden kwam. Karel Martel besloot vervolgens vazallen aan te stellen die grondgebied kregen in ruil voor soldaten te paard (=ridders).
Hoe werkte het leenstelsel onder Karel de Grote?
Leenheren en leenmannen In de tijd van Karel de Grote had je het leenstelsel. De leenheer (bijvoorbeeld de koning) gaf grond te leen aan adellijke leenmannen. Als tegenprestatie moesten de leenmannen vechten in het leger. De leenmannen lieten een groot deel van hun grond bewerken door boeren.
Welke twee voordelen een koning had bij het leenstelsel?
De leenmannen, ook wel vazallen genoemd, zwoeren trouw aan hun leenheer, in ruil voor het land dat zij mochten beheren gaven ze de koning goede raad en hielpen hem als er oorlog was. Zij haalden belasting op binnen hun gebied, een deel hielden ze zelf, een deel was voor hun leenheer.
Waarom verklaart iemand zich vazal?
Een vazal gaf zijn vrije status en bezit op aan een leenheer die hem in ruil veiligheid en werk (eventueel een ambt op zijn landgoed) aanbood. De vazal verplichtte zich tot het vervullen van herendienst, en de afdracht van een deel van de oogst als hij boer was op het leen.
Wat houdt hofstelsel in?
betekenis & definitie. Economisch systeem waarbij een heer de horigen in zijn gebied beschermde, in ruil voor herendiensten en een deel van de opbrengst van het land.