Inhoudsopgave
Wat was de aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog?
Op 28 juni 1914 werd de troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije, de prins Frans Ferdinand, doodgeschoten in Sarajevo, Bosnië en Herzegovina. De dader heette Gavrilo Princip en was een aanhanger van een Servische nationalistische beweging. Deze gebeurtenis wordt als aanleiding van de Eerste Wereldoorlog gezien.
Hoe oud is het spoor?
De geschiedenis van de spoorwegen begint in 1839 met de eerste spoorlijn van Amsterdam naar Haarlem. Opgericht door de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM of HSM). Deze lijn werd tussen 1842 en 1847 verlengd, via Leiden en Den Haag naar Rotterdam, en staat tegenwoordig bekend als de Oude Lijn.
Hoe is de eerste trein ontstaan?
In de mijnen werkte men al met karretjes op rails, voor het vervoer van de steenkool. Die karretjes werden getrokken door paarden. De rails waren eerst van hout, later van ijzer. In 1804 lukte het de Engelsman Richard Trevitchik om een stoommachine op rails te bouwen: de allereerste stoomlocomotief.
Wat gebeurde er in de Eerste Wereldoorlog?
Bijkomende fronten werden geopend nadat het Ottomaanse Rijk toetrad tot de oorlog in 1914, Italië en Bulgarije in 1915 en Roemenië in 1916….
Eerste Wereldoorlog | |
---|---|
Datum | 28 juli 1914 – 11 november 1918 |
Locatie | Europa, Afrika, Azië, Midden-Oosten |
Resultaat | Geallieerde overwinning |
Casus belli | Moord op Frans Ferdinand |
Welk land begon de Eerste Wereldoorlog?
Het (letterlijke) startschot voor de Eerste Wereldoorlog kwam in 1914, in het Bosnische Sarajevo, waar de troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije, aartshertog Franz Ferdinand, op bezoek kwam. De Balkan was al jaren onrustig.
Wat was de rol van Nederland in de Eerste Wereldoorlog?
Nederland blijft tijdens de Eerste Wereldoorlog neutraal. Dat heeft nog heel wat voeten in de aarde: zo gaan er in totaal wel vijftig neutraliteitsverklaringen de deur uit. In Nederland blijft het leger paraat staan tijdens de oorlog. Hier blijft het rustig, maar in de landen om ons heen woedt de strijd.
Wat gebeurde er in 1916?
Honderd jaar geleden, op 1 juli 1916, begon de Slag om de Somme, een veldslag die de bloedigste van de Eerste Wereldoorlog zou worden. Alleen al aan Britse zijde vielen op deze dag 19.240 slachtoffers – het grootste aantal slachtoffers dat één partij op één dag in welke veldslag uit de geschiedenis dan ook verloor.
Waarom werd Duitsland zwaar gestraft na de Eerste Wereldoorlog?
Duitsland had volgens de overwinnaars de Alleinschuld aan de oorlog. Het werd veroordeeld tot het betalen van torenhoge herstelbetalingen en raakte een zevende deel van het Duitse grondgebied kwijt. Het vredesverdrag van Versailles van 1919 werd in Duitsland als zeer onrechtvaardig ervaren.
Welke landen waren neutraal in de Eerste Wereldoorlog?
Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) waren elf landen neutraal: Argentinië, Chili, Denemarken, Ethiopië, Mexico, Nederland, Noorwegen, Spanje, Venezuela, Zweden en Zwitserland. De rest van de wereld, toen 34 staten, was met elkaar in oorlog.