Wat waren de gevolgen van de val van de muur?

Wat waren de gevolgen van de val van de muur?

De top tussen VS-president Bush en Sovjetleider Gorbatsjov op Malta zette officieel een punt achter de Koude Oorlog. De grootste positieve gevolgen van deze revolutie waren natuurlijk voor Europa. Het IJzeren Gordijn, dat ons continent in twee splitste, was niet meer. Duitsland en Europa werden herenigd.

Waarom werd de muur afgebroken?

De DDR blijft economisch achter op de BRD en daarom vluchten veel mensen via Berlijn naar het vrije westen. In Berlijn is de grens namelijk gewoon open. Deze situatie is onhoudbaar en daarom bouwen de Oost-Duitse machthebbers de Berlijnse Muur. De Muur scheurt geliefdes, families en vriendengroepen uit elkaar.

Hoe verliep de val van de muur?

In enkele weken tijd werd een zwaarbewaakte betonnen hindernis met prikkeldraad opgeworpen rondom West-Berlijn. Er werden op zeven plaatsen doorgangsposten opengelaten. De Muur werd door de Oost-Duitse grenspolitie zwaar bewaakt. De strenge bewakers maakten van elke beweging een foto, soms zelfs van elkaar.

Wat gebeurde er bij de val van de Berlijnse Muur?

Op 9 november 1989 bestormden duizenden Oost-Duitsers de grens met West-Berlijn. Toen de slagbomen eenmaal open waren, was er geen houden meer aan; mensen klommen op de zo gehate Berlijnse Muur.

Wat is de val van de muur?

De val van de Berlijnse Muur in de nacht van 9 op 10 november 1989 symboliseert in de hele wereld het einde van een tijdperk. Voor de Duitsers betekent dit het einde van een zeer lange naoorlogse periode. Na 28 jaar gedwongen van elkaar gescheiden te zijn, vinden familie en vrienden elkaar eindelijk terug.

Wie zijn de grootmachten na de Tweede Wereldoorlog?

Na de Tweede Wereldoorlog in 1945, werden de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de volksrepubliek China de grote mogendheden met permanente zetels en het recht van veto in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Wat was de functie van het IJzeren Gordijn?

De benaming IJzeren Gordijn is een metafoor voor ijzeren grensafscheidingen tussen Oost-Europa en West-Europa in de periode 1945-1989. De grens was een militaire, culturele en ideologische barrière tussen twee ideologieën: het kapitalisme en het communisme.