Wat voor straf krijg je als je medeplichtig bent?

Wat voor straf krijg je als je medeplichtig bent?

Het strafmaximum bij medeplichtigheid wordt met 1/3 verminderd. Indien op het misdrijf levenslang is gesteld, wordt dit bij medeplichtigheid aan het misdrijf maximaal 20 jaar.

Wat gebeurt er als je medeplichtig bent?

Wat betekent dit in normaal Nederlands? Als u medeplichtig bent aan een misdrijf, dan betekent dit dat u de dader heeft geholpen bij het plegen van het misdrijf. Het kan ook betekenen dat u opzettelijk gelegenheid hebt geboden. Of dat u middelen en/of inlichtingen heeft verschaft.

Wat is het verschil tussen medeplegen en medeplichtigheid?

MEDEPLEGEN: er is tussen de medeplegers een bewuste samenwerking en een gezamenlijke uitvoering. MEDEPLICHTIGHEID: de ene dader is ten opzichte van de andere ondergeschikt en hij is zich niet bewust van nalatigheid of een strafbaar feit.

Wat is een ander woord voor medeplichtig?

schuldig: strafbaar, strafwaardig, misdadig, zondig, medeplichtig.

Wie wordt als medeplichtige aan een misdrijf gestraft?

Artikel 48 Wetboek van Strafrecht (art. 48 Sr) geeft ons de volgende bepaling: ‘als medeplichtige van een misdrijf worden gestraft: zij die opzettelijk behulpzaam zijn bij het plegen van een misdrijf en zij die opzettelijk gelegenheid, middelen of inlichtingen verschaffen tot het plegen van het misdrijf’.

Welke Deelnemingsvormen zijn er?

De deelnemingsvormen die in artikel 47 Sr worden genoemd (doen plegen, medeplegen en uitlokken) worden net zo zwaar gestraft als wanneer men de werkelijke dader van het strafbare feit zou zijn geweest. Deze deelnemers worden dan ook daders genoemd.

Wat houdt medeplegen in?

Er is sprake van medeplegen in het geval dat twee of meer personen gezamenlijk (in bewuste en nauwe samenwerking) een strafbaar feit plegen, waarbij niet alle delictsbestanddelen van dat feit door ieder van hen afzonderlijk vervuld behoeven te zijn.

Wat is volgens de Hoge Raad het kenmerkende verschil tussen medeplegen en medeplichtigheid?

In het overzichtsarrest medeplegen heeft de Hoge Raad het verschil tussen medeplegen en medeplichtigheid als volgt uitgelegd: “Waar het verwijt bij medeplegen zich concentreert op het gewicht van de intellectuele en/of materiële bijdrage aan het delict van de verdacht, is het kernverwijt bij medeplichtigheid ‘het …

Kan een medeplichtige gestraft worden als dader?

De deelnemingsvormen die in artikel 47 Sr worden genoemd (doen plegen, medeplegen en uitlokken) worden net zo zwaar gestraft als wanneer men de werkelijke dader van het strafbare feit zou zijn geweest.

Wat zijn de twee verschillen tussen de Deelnemingsvormen uitlokken en doen plegen ‘?

Verschil uitlokking en doen plegen Het verschil tussen uitlokking en doen plegen is dat bij uitlokking de uitgelokte (dus de pleger van het feit, de medeverdachte) zelf ook strafbaar is. Bij doen plegen is de echte pleger van het feit niet strafbaar.

Welke vijf vormen van daderschap zijn er?

Wat betekent medeplichtige?

Medeplichtigheid. – Volgens art. 48 Sr. worden als medeplichtigen aan een misdrijf gestraft: 1)zij die opzettelijk behulpzaam zijn bij het plegen van het misdrijf; 2) zij die opzettelijk gelegenheid, middelen of inlichtingen verschaffen tot het plegen van het misdrijf.

Is medeplichtige strafbaar?

Inleiding. Artikel 48 Wetboek van Strafrecht (art. 48 Sr) geeft ons de volgende bepaling: ‘als medeplichtige van een misdrijf worden gestraft: zij die opzettelijk behulpzaam zijn bij het plegen van een misdrijf en zij die opzettelijk gelegenheid, middelen of inlichtingen verschaffen tot het plegen van het misdrijf’.

Waarom bestaat een strikte afbakening tussen medeplegen en medeplichtigheid?

Dat de kwalificatie medeplegen gerechtvaardigd moet zijn, is mede van belang omdat het in dit verband vaak gaat om de vraag: medeplegen dan wel medeplichtigheid aan een strafbaar feit. Medeplichtigheid is alleen strafbaar in geval van misdrijf. Verder kent medeplichtigheid een beduidend lager strafmaximum (art.

Wat is een Doen plegen?

strafrecht een vorm van deelneming (art. 47 WStr). Degene die doet plegen, voert het feit niet zelf uit, maar laat het plegen door een ander (de materiële dader), die zelf niet strafbaar is, zodat ‘doen plegen’ hierdoor verschilt van uitlokken.

In de literatuur wordt onderscheid gemaakt tussen voorafgaande (consecutieve) medeplichtigheid: het opzettelijk verschaffen van gelegenheid, middelen of inlichtingen tot het plegen van het misdrijf, en de gelijktijdige (simultane) medeplichtigheid: het opzettelijk behulpzaam zijn bij het plegen van het misdrijf, ook …

Wat is volgens de Hoge Raad het criterium voor medeplegen Wanneer is er volgens de Hoge Raad voldaan aan dat criterium?

– Medeplegen vereist primair een voldoende nauwe en bewuste samenwerking met een ander of anderen, waarbij het accent op de samenwerking ligt en minder op de vraag wie welke feitelijke handelingen heeft verricht, een kwestie die dus een beoordeling van de concrete omstandigheden van het geval verlangt.