Inhoudsopgave
Wat voor slangen leven er in Nederland?
De ringslang leeft in de buurt van water en komt in ons land vooral voor boven de grote rivieren; rond Amsterdam en Utrecht, op de Veluwe en in Drenthe en Friesland. Alle reptielen die in Nederland leven, dus ook de gladde slang, de adder en de ringslang, zijn beschermde diersoorten.
Welke slangen in België?
Slangen. In België kennen we drie inheemse slangensoorten; de gevlekte ringslang, de adder en de gladde slang. Van deze drie soorten is de gevlekte ringslang de meest voorkomende.
Heeft een slang bloed?
Van sommige slangen groeit het hart daarom na het eten. Het wordt soms wel twee keer zo groot. Slangen blijken stoffen in hun bloed te hebben die het hart kunnen doen groeien en krimpen, zonder dat het schadelijk is.
Waar komt de adder voor in Nederland?
De adder komt voor op de hoge zandgronden van Nederland met uitzondering van de duinen. Er zijn momenteel nog twee grote min of meer aaneengesloten leefgebieden van de adder, gelegen in Friesland en Drenthe en op de Veluwe. Daarnaast is de soort nog aanwezig in Overijssel en Limburg (Meinweg).
Wat zijn de kenmerken van een adder?
Hoe kan je de adder herkennen?
- middelgrote slang (45- 65 cm), vrouwtjes worden iets groter dan mannetjes.
- zeer variabel van kleur.
- rug bij mannetjes meestal zilver- tot donkergrijs, met duidelijk contrasterende donkere zigzagstreep, buik egaal zwart.
Wat voor kleur bloed heeft een slang?
Het bloed is blauw door hemocyanine, een eiwit-complex met een koperkern. Het blauwe hemocyanine is vele malen groter dan het rode hemoglobine. Bij geleedpotigen bestaat één hemocyanine-molecuul uit zes eenheden.
In Nederland kun je drie inheemse soorten slangen tegenkomen: de adder, de ringslang en de gladde slang.
Is een ringslang giftig?
De ringslang is een watergebonden slang. Hij heeft ronde pupillen, gekielde schubben en twee duidelijke gele en zwarte vlekken achter de kop. Het is de grootste slang in Nederland (tot 1,20 m). Hij is niet giftig en bijt zelfs niet als hij gevangen wordt.