Inhoudsopgave
Wat voor riolering heb ik?
Als er in de straat een gescheiden rioolstelsel is. Of uw straat al een gescheiden riolering heeft, kunt u navragen bij uw rioolbeheerder ((opent in nieuw venster)).
Wat is aangesloten op riolering?
In Nederland ligt circa 126.000 kilometer riolering. Vrijwel 100% van de bevolking is hierop aangesloten. Water dat wegloopt door de gootsteen, toilet en douche komt in het riool terecht, en vervolgens via het riool bij de zuivering van het waterschap.
Wat gebeurt er met het water in het riool?
Vanuit het riool wordt het water naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie gepompt. In die rioolwaterzuiveringsinstallatie zitten filters met bacteriën. Het water wordt door die filters en dus langs de miljoenen bacteriën gepompt. De bacteriën eten alle viezigheid uit het water op.
Welke rioolstelsels zijn er in Nederland?
Het gescheiden stelsel. Het gescheiden stelsel bestaat uit twee leidingsystemen.
Wie is mijn rioolbeheerder?
Wie jouw rioolbeheerder is, hangt af van waar je woont. Onder de kaart vind je een lijst van alle rioolbeheerders in Vlaanderen per gemeente. Je rioolbeheerder helpt je verder met je vragen over: rioleringsaansluiting.
Hoe weet ik of mijn huis aangesloten is op de riolering?
Je komt te weten waar het riool ligt in jouw huis in tuin door: te kijken op de bouwtekeningen. de zichtbare stukken buis in huis te controleren met de bouwtekening. een deskundige installateur of loodgieter in te huren om de plek van het riool te bepalen.
Hoe weet ik of mijn woning is aangesloten op de riolering?
Om na te gaan of er al riolering in je straat ligt of nog komt, kun je de cluster (zone of gebied) van jouw gebouw raadplegen op de zoneringsplannen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Die geven voor elke woning weer welke maatregelen je moet treffen.
Hoe lang gaat een riolering mee?
Hoe lang gaat een riolering mee? Soms gaat de riolering 50 jaar mee maar 30 jaar is ook al mogelijk. Het heeft veel met het ontwerp en uitvoering te maken. Nog meer is de riolering afhankelijk van het gebruik.
Wat doen als er geen riolering is?
Als er geen riolering in uw straat aanwezig is, zijn er 2 mogelijkheden. Uw pand bevindt zich volgens de zoneringsplannen in: Collectief te optimaliseren buitengebied: Dit betekent dat er nog geen riolering aanwezig is die aangesloten is op een RWZI (zuiveringsinstallatie), maar dit wel gepland is in de toekomst.