Wat voor illusies zijn er en hoe werken ze?

Wat voor illusies zijn er en hoe werken ze?

Veel optische illusies werken zo: ze houden je brein voor de gek door informatie te geven die bij de hersenen een ‘verkeerde’ reactie teweeg brengen. Andere optische illusies tonen juist grappige eigenaardigheden van onze ogen en hersenen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe en waarom deze illusies werken.

Hoe ontstaat een nabeeld?

Nabeeld ontstaat doordat cellen op het netvlies gevoelig zijn voor licht. De cellen worden onderscheiden in kegeltjes en staafjes, waarbij kegeltjes gevoelig zijn voor kleur en staafjes voor licht. Kegeltjes zijn weer onderverdeeld in drie soorten die ieder gevoelig zijn voor een bepaalde golflengte (kleur).

Wat doet een optische illusie?

Gezichtsbedrog of een optische illusie is iets wat het oog waarneemt, dat door de hersenen anders geïnterpreteerd wordt. Gezichtsbedrog toont meestal eigenschappen van ons visueel perceptiesysteem aan, de mechanismen in de hersenen die grotendeels bepalen wat wij menen waar te nemen.

Wat is een kleuren illusie?

Beide kleuren lijken namelijk totaal niet gelijk te zijn, maar blijken bij grondige kleur-analyses toch identiek. Door de directe omgeving (of context) van de kleuren ervaren we ze echter op een heel verschillende manier en lijkt de ene kleur groen te zijn en de andere kleur blauw.

Hoe werkt gezichtsbedrog in je hersenen?

Je hersenen bedriegen je Bij het bewegen van die cirkels spelen je hersenen een belangrijke rol. Ze ervaren de naar binnen kleiner wordende cirkels als een spiraalvormige beweging. En als je je ogen naar één cirkel beweegt, laten je hersenen je de spiraalvormige beweging van de andere cirkels ‘zien’. Gezichtsbedrog!

Welk deel van je lichaam zorgt voor gezichtsbedrog?

Gezichtsbedrog is een term voor de figuurtjes die er op uit zijn ons te misleiden; de term suggereert namelijk dat het oog niet juist interpreteert. In de meeste gevallen zijn het echter de hersenen die misleid worden en niet de ogen.

Hoeveel kleuren zie ik?

Je ziet tussen de 33 en 39 kleurschakeringen Je hebt 4 types kegeltjes in je oog (de purper/blauwe, groene, rode en gele). Geel is een kleur die je al snel irriteert, en zal dus ook nergens terug te vinden zijn in je kleerkast.