Wat voor effect heeft vasoconstrictie van de Arteriole op de perifere weerstand?

Wat voor effect heeft vasoconstrictie van de Arteriole op de perifere weerstand?

De arteriolen (kleine slagaders) zijn zeer gespierd en vervullen een (regulerende) weerstandsfunctie. Door vasoconstrictie en vasodilatatie kunnen ze de bloedvoorziening naar de betreffende weefsels naar behoefte instellen. Zij worden daarom ook wel de weerstandsvaten genoemd.

Wat is de systemische Vaatweerstand?

De systemische (vaat)weerstand bepaalt samen met het hartminuutvolume (de hoeveelheid bloed dat het hart per minuut wegpompt) de bloeddruk; patiënten met hypertensie worden met name gekarakteriseerd door een verhoogde systemische weerstand.

Waar stroomt bloed het snelst?

De bekendste slagader is de aorta, de grote lichaamsslagader. Die loopt vanuit het hart door de buik richting de benen. In de aorta stroomt het bloed op zijn hardst: wel 50 cm per seconde.

Waarom is de stroomsnelheid in de haarvaten laag?

Haarvaten hebben de kleinste diameter en hun aantal is bijzonder groot. Door de enorm talrijke aanwezigheid van de capillairen, stroomt het bloed er bijzonder traag. Dit heeft als voordeel dat de uitwisseling van allerlei stoffen van het lichaam met de haarvaten bijzonder efficiënt kan gebeuren.

Wat is systemische vasculaire weerstand?

De systeem vasculaire weerstand die ook wel de tota (TPR) genoemd wordt is de weerstand die aan de bloedflow geboden wordt het hele systeem vaatbed met uitzondering van het pulmonale vaatbed.

WAT IS systeem vasculaire weerstand?

De systemische vasculaire weerstand (SVR) is de weerstand tegen de bloedstroom gegeven door de hele systemische vasculatuur. De systemische vasculaire weerstand gaat omhoog door sympathische stimulatie, waardoor vasoconstrictie optreedt.

Wat zijn de arteriolen?

Arteriolen Arteriolen zijn kleine arteriën (> 15 μm. diameter). Beter gezegd, het zijn de uiteinden van de arteriën. Ze hebben 1 – 5 lagen gladde spiercellen in de tunica media. Ga je verder naar het uiteinde van de arterie – en kom je dichter bij de organen – dan gaan de arteriolen over in de zogenaamde end-arteriolen.

Welke soorten arteriën zijn er in het menselijk lichaam?

Verschillende soorten arteriën. De arteriën in het menselijk lichaam zijn in 3 groepen onder te verdelen. Daarbij worden ze – steeds verder van het hart af gelegen – alsmaar fijner en dunner: elastische arteriën. musculeuze arteriën. arteriolen. De verschillende soorten arteriën. Elastische arteriën.

Welke arteriën zijn onder te verdelen?

De arteriën (slagaders) zijn onder te verdelen in elastische arteriën, musculeuze arteriën, arteriolen, en matarteriolen. De venen (aders) zijn onder te verdelen in grote venen, musculeuze venulen, verzamelvenulen en postcapillaire venulen.

Wat is vasoconstrictie?

[v. Lat. vas, vasis = o.a. vat; zie constrictie] (med.) vaatvernauwing, tijdelijke vernauwing van slagaderen van grote of middelmatige diameter (vaatkramp, vaatspasme).