Inhoudsopgave
- 1 Wat voel je als je een hypo hebt?
- 2 Waardoor krijg je hypo?
- 3 Wat moet je doen als je een hypo krijgt?
- 4 Wat moet je eten als je een hypo hebt?
- 5 Waarom is een hypo gevaarlijker dan een hyper?
- 6 Hoe lang kan een hypo duren?
- 7 Wat gebeurt er tijdens een hypo?
- 8 Wat moet je eten bij hypo?
- 9 Kun je een hypo hebben zonder diabetes?
- 10 Wat doet een hypo met je hersenen?
- 11 Wat moet je doen bij een hypo?
- 12 Wat zijn de effecten van een hypo?
Wat voel je als je een hypo hebt?
Een van de eerste verschijnselen is een hongergevoel. Soms heeft u al iets gegeten voor u in de gaten heeft dat er een hypo dreigt. Andere vroege symptomen kunnen zijn: zweten, beven, bleekheid, wazig zien, hartkloppingen en prikkelbaarheid.
Waardoor krijg je hypo?
Een hypo kan ontstaan doordat je te weinig eet, te veel actieve insuline in je lichaam hebt of te lang een lichamelijke inspanning levert zonder genoeg koolhydraten binnen te krijgen. Dit geeft vaak een naar gevoel. Het is een signaal van je lichaam om tot actie over te gaan.
Wat moet je doen als je een hypo krijgt?
Een hypo gaat over als je snel iets zoets eet of drinkt (niet light). Neem het liefst suiker in de vorm van glucosetabletten (druivensuiker/dextrose). Een glucosetablet komt namelijk het snelste in het bloed. Neem bijvoorbeeld zes tot acht tabletten druivensuiker wanneer je een hypo hebt.
Wat zijn de symptomen van een te lage bloedsuikerspiegel?
In het kort. Uw bloedsuiker is te laag als deze lager is dan 3,5. Klachten van een lage bloedsuiker zijn: honger, zweten, hartkloppingen, gapen, duizeligheid, hoofdpijn, humeurig of verward zijn.
Kun je dood gaan aan een hypo?
In het ergste geval kan dat leiden tot een coma, blijvende hersenschade of de dood. Want ook de hersencellen hebben dan een tekort aan glucose en ‘vallen uit’. Het is bij een hypo daarom nodig om direct wat te eten of te drinken met glucose.
Wat moet je eten als je een hypo hebt?
Bij een hypo moet je wat eten en drinken. Je moet dan voor voedsel kiezen waarbij de suikers snel beschikbaar zijn en dus snel na het eten in je bloedbaan komen, zoals tabletten Dextro (druivensuiker) en verdunde (suikerhoudende) limonade.
Waarom is een hypo gevaarlijker dan een hyper?
Wat is eigenlijk gevaarlijker: een hypo of een hyper? Op de korte termijn zijn ze allebei gevaarlijk en kunnen levensbedreigend zijn. Uit lange termijn onderzoek is inmiddels duidelijk dat een chronisch hoge bloedsuiker tot meer schade leidt. Denk bijvoorbeeld aan bloedvaten die slechter worden.
Hoe lang kan een hypo duren?
Je lichaam heeft na een hypo tijd nodig om te herstellen. Dit kan tot 24 uur duren.
Wat is een hypo aanval?
Hypoglykemie, ook wel ‘hypo’, staat voor een te laag bloedglucosegehalte. Dit komt vooral voor bij mensen met diabetes. Hypoglykemie herken je aan aanvallen van trillen, zweten, hartkloppingen, geeuwen en in het ergste geval bewusteloosheid. Bij een hypo is het nodig om direct wat te eten met glucose.
Hoe kan een hyper worden bestreden?
U moet op dat moment snelwerkende insuline spuiten. Langwerkende insuline werkt tijden een hyper te traag. Met uw arts of verpleegkundige heeft u doorgenomen hoeveel insuline u extra moet spuiten. Als uw hyper erger wordt kunt u flauwvallen.
Wat gebeurt er tijdens een hypo?
Bij een hypo (voluit: hypoglykemie) is het bloedsuiker te laag. Er zit te weinig bloedglucose (bloedsuiker) in je bloed. Je hebt een hypo als je bloedglucose lager is dan 3,9 mmol/l. Ook mensen zonder diabetes kunnen bloedglucosewaardes onder de 3,9 mmol/l, maar hun lichaam is in staat dit zelf op te lossen.
Wat moet je eten bij hypo?
Kun je een hypo hebben zonder diabetes?
Sommige mensen hebben geen diabetes, maar hebben wel regelmatig last van een te lage bloedsuiker, enige tijd na het eten van een maaltijd. Dit wordt reactieve hypoglykemie of postprandiale hypoglykemie genoemd.
Wat te doen bij Hyper bloedsuiker?
Wat kan ik zelf doen bij een te hoge bloedsuiker bij diabetes?
- Controleer of uw bloedsuiker inderdaad te hoog is. U meet uw bloedsuiker zelf.
- Blijf uw medicijnen nemen.
- Drink genoeg: 1,5 tot 2 liter per dag.
- Probeer gezond te eten.
- Bij koorts, overgeven of diarree: drink extra veel.
Wat is de behandeling van een hyperglykemie?
De behandeling van een ‘hyper’ of hyperglykemie is er op gericht de bloedsuikerspiegel weer te normaliseren. Dit kan door middel van het toedienen van de juiste hoeveelheid insuline. Daarnaast moet worden voorkomen dat je weer een hyperglykemie krijgt en zal het onderliggende probleem aangepakt moeten worden.
Wat doet een hypo met je hersenen?
Zweten, trillen, maar ook een slechte concentratie, sufheid en verwardheid: een hypo hakt er flink in. Tot voor kort werd dan ook gedacht dat wie vaak een lage bloedsuikerspiegel heeft, daar op de lange duur schade door oploopt. Het goede nieuws: we weten nu dat hypo’s minder erg zijn dan gedacht.
Wat moet je doen bij een hypo?
Wat moet je doen bij een hypo? Een hypo gaat over als je snel iets zoets eet of drinkt (niet light). Neem het liefst suiker in de vorm van glucosetabletten (druivensuiker/dextrose). Een glucosetablet komt namelijk het snelste in het bloed.
Wat zijn de effecten van een hypo?
Hypo = een te lage bloedsuiker. Effecten van een hypo op je lichaam. Hongerig. Je beroerd voelen. Trillen. Angstig. Hartkloppingen. Gevoelloze lippen, tong of vingers. Bleek zien.
Wat zijn hypo’s en hypers?
Hypo’s en hypers. Als je diabetes hebt, zijn er momenten waarop je een te hoge bloedsuiker (hyper) of te lage bloedsuiker (hypo) hebt. Te veel hypo’s en hypers kunnen op den duur voor veel problemen in je lichaam zorgen. Daarom is het is belangrijk dat je ze herkent.
Is Hypo effect op je hersenen?
Een hypo heeft effect op je hele lichaam, ook op je hersenen, al zal het lichaam er alles aan doen om je hersenen zo lang mogelijk van genoeg glucose te voorzien, zodat ze goed kunnen blijven werken. Suikerziekte wordt ook wel diabetes mellitus genoemd.