Wat verdient een klinisch perfusionist?

Wat verdient een klinisch perfusionist?

Afhankelijk van leeftijd, ervaring en opleiding bieden wij een salaris van minimaal € 2.505,- en maximaal € 3.906,- bruto per maand bij een fulltime dienstverband. De genoemde salarisbedragen zijn afgeleid van FWG-schaal 60.

Wat betekent perfusionist?

Als klinisch perfusionist ben je deskundig op het gebied van extra corporale circulatie. Dit betekent dat tijdens diverse medische ingrepen aan het hart en de grote bloedvaten, je ervoor zorgt dat de functie van hart en longen van de patiënt wordt overgenomen door de hartlongmachine.

Wat doet een hart long machine?

De ECMO ondersteunt de functie van het hart en/of de longen door middel van een bloedpomp en een kunstlong. Het bloed wordt aangezogen uit het lichaam door middel van een pomp en doorgestuurd naar een kunstlong. In de kunstlong wordt koolstofdioxide (CO2 ) verwijderd en zuurstof ( O2 ) toegevoegd.

Hoe perfusionist worden?

Om perfusionist te worden moet je eerst het diploma van gegradueerd verpleegkundige op zak hebben. Voor een theoretische opleiding kun je in Vlaanderen terecht aan de K.U. Leuven of aan de universiteit van Luik. Elke twee jaar wordt gestart met een tweejaarlijkse vorming, die zo’n 180 lesuren omvat.

Hoe wordt een hart long machine aangesloten?

Voor aansluiting van de hart-longmachine krijgt de patiënt een bloedverdunnend middel toegediend, waardoor het bloed onstolbaar is gemaakt. Hierdoor wordt het mogelijk het bloed dat op het operatieterrein vrijkomt, in en rond het hart, weg te zuigen naar het extracorporaal circuit.

Wat doet een ECMO?

ECMO staat voor Extra Corporale Membraan Oxygenatie. Het ECMO systeem wordt ook wel “hart-longmachine” genoemd. Het ECMO systeem is een apparaat wat bloed van de patiënt door een kunstlong pompt. Tijdens de ECMO behandeling neemt de ECMO een deel van het werk van het hart en de longen over.

Wat is een hart long machine?

De hart-longmachine is een apparaat dat tijdelijk de functie van hart en longen buiten het lichaam van de patiënt overneemt. We spreken ook wel van “extra corporale circulatie”. De hart-longmachine verzorgt immers een kunstmatige bloedsomloop waarbij het bloed eventueel ook van de nodige zuurstof wordt voorzien.