Wat valt onder verloskundige zorg?

Wat valt onder verloskundige zorg?

Verloskundige zorg is de zorg aan de (aanstaande) moeder en haar kind. De zorg wordt geleverd door een verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Het gaat zowel om de zorg die wordt gegeven vóór, tijdens en na de bevalling. Verloskundige zorg wordt vergoed uit het basispakket.

Wat kost een verloskundige per uur?

Kraamzorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar er geldt wel een eigen bijdrage van € 4,70 per uur.

Hoe wordt een verloskundige betaald?

Verloskundige zorg hoort tot het basispakket van de Zorgverzekering. Dat betekent dat de kosten voor de verloskundige, verloskundig actieve huisarts, gynaecoloog en kraamverzorgende vanuit de basisverzekering vergoed worden.

Wat valt onder eigen risico bij zwangerschap?

Verloskundige zorg, bevalling en kraamzorg vallen, net als de huisarts, niet onder het eigen risico van €385. Maar andere kosten rondom je zwangerschap vallen wél onder je eigen risico. Denk aan laboratoriumonderzoek, vervoer naar het ziekenhuis voor de bevalling, medische nazorg na de bevalling en de NIPT.

Wat zijn de kosten van kraamzorg?

Bij kraamzorg geldt er in bepaalde gevallen een eigen bijdrage: Voor kraamzorg thuis geldt een wettelijke eigen bijdrage van 4,70 euro per uur (2022). Voor kraamzorg in het ziekenhuis (zonder medische noodzaak) geldt een eigen bijdrage van 19 euro per dag (voor het kind) en 19 euro per dag (voor de moeder).

Wat is prenatale en postnatale?

Er zijn twee varianten van depressies die te maken hebben met de komst van een baby: Een zwangerschapsdepressie of prepartum depressie – deze begint als je nog in verwachting bent; Een postnatale of postpartum depressie – deze begint vlak na de geboorte van je kindje. Het kan ook ontstaan na een miskraam of abortus.

Wat is prenataal en postnataal?

[v. Lat. post = na; zie nataal] bn plaatshebbend na de geboorte (vgl. prenataal); postnatale depressie (PND), (vaak hormonale) inzinking na de bevalling.