Inhoudsopgave
Wat valt onder onvrijwillige zorg?
Wat is onvrijwillige zorg? Onvrijwillige zorg is: zorg waarmee de cliënt of zijn vertegenwoordiger niet instemt en zorg waarmee de vertegenwoordiger heeft ingestemd maar waartegen de cliënt zich verzet.
Is een verhoogd valrisico een goede reden om vrijheidsbeperkende interventies te gebruiken?
Maar uit onderzoek blijkt dat: Het vastbinden van cliënten juist valrisico verhoogt! Door het vastbinden worden spieren minder gebruikt en vermindert de balans, waardoor het valrisico groter wordt. Het verminderen van heupgordels niet leidt tot meer valpartijen met ernstig letsel.
Wat doet de wet Zorg en dwang?
De Wet zorg en dwang (Wzd) beschrijft de rechten van mensen met een verstandelijke beperking en mensen met psychogeriatrische aandoeningen zoals dementie, die onvrijwillige zorg krijgen. Daarnaast regelt deze wet de onvrijwillige opname van deze mensen. De Wzd is er om de rechten van deze mensen te beschermen.
Welke vormen van onvrijwillige zorg kent de Wzd?
In de Wzd staan negen soorten onvrijwillige zorg:
- Toedienen van voeding, vocht of medicatie, en medische handelingen.
- Beperken van de bewegingsvrijheid.
- Insluiten.
- Toezicht houden.
- Onderzoek aan kleding en lichaam.
Waarom bedhekken omhoog?
Een cliënt kan het bijvoorbeeld prettiger vinden om de bedhekken omhoog te hebben omdat hij bang is anders uit bed te vallen. Ook in dit geval is er sprake van een vrijheidsbeperkende maatregel als de cliënt zelf niet in staat is deze bedhekken omlaag te doen.
Welke stappen moeten eerst gevolgd worden voor je vrijheidsbeperkende maatregelen inzet?
In stap 1 wordt eerst wordt door de zorgverantwoordelijke en de deskundige uit een andere discipline, overwogen of het toepassen van de onvrijwillige zorg in verhouding staat tot het verwachte ernstig nadeel dat zou ontstaan, bij het niet toepassen van de onvrijwillige zorg.
Wat is drang in de zorg?
Bij drang behoudt de patiënt keuzevrijheid, maar sommige keuzeopties worden aantrekkelijk of juist onaantrekkelijk gemaakt, of aan bepaalde voorwaarden verbonden. Vaak betekent dit een keuze tussen twee kwaden (bijvoorbeeld medicatie accepteren of een gedwongen opname).