Wat valt onder niet natuurlijke dood?

Wat valt onder niet natuurlijke dood?

Er is in ieder geval sprake van een ‘niet-natuurlijke dood’ bij een overlijden als direct of indirect gevolg van een ongeval, geweld of een andere van buiten komende oorzaak, een misdrijf of zelf- moord.

Wat valt onder natuurlijke dood?

Ook sterfgevallen als gevolg ziektes en aandoeningen wordt gezien als een natuurlijke dood, zelfs wanneer de overledene nog (zeer) jong was. Simpel gezegd zijn alle sterfgevallen veroorzaakt door iets of iemand van buitenaf niet-natuurlijk. Wordt de dood veroorzaakt door iets in het lichaam, dan is de dood natuurlijk.

Wat doet een arts na overlijden?

Na overlijden wordt het lichaam doorgaans door de behandelend arts geschouwd. Doel is te onderzoeken of een verklaring van overlijden kan worden afgegeven (zogenaamd A-formulier). Deze is nodig om van de ambtenaar van de burgerlijke stand verlof tot begraving of crematie te verkrijgen.

Wat mag er niet meer gebeuren met een lijk als geen natuurlijke dood is afgegeven door een arts?

Het lichaam wordt geschouwd door de behandelend arts. De arts mag alleen een verklaring van overlijden afgeven als hij ervan overtuigd is dat de patiënt door een natuurlijke oorzaak is overleden. Bij twijfel moet hij de gemeentelijke lijkschouwer (schouwarts) inschakelen.

Wat doe je als lijkschouwer?

Een schouwarts onderzoekt een sterfgeval en stelt vast of iemand inderdaad is overleden. Dit proces noemt men ook wel de lijkschouwing. Bij de lijkschouwing onderzoekt de schouwarts of er sprake is van een natuurlijke doodsoorzaak. Als de arts hierover twijfelt, moeten er specifieke stappen ondernomen worden.

Hoe weet je zeker dat iemand dood is?

Men moet via de gemeente van overlijden een akte opvragen. Maar volgens mij kunnen andere gemeenten ook in het BRP (Basisregistratie personen) kijken en zien of iemand nog leeft of niet. Dus u zou gewoon ook een aan de afdeling Burgerzaken van uw gemeente kunnen vragen hoe u hier achter komt.