Wat valt onder landbouwvoertuigen?

Wat valt onder landbouwvoertuigen?

Onder landbouwvoertuigen vallen zowel land- en bosbouwtrekkers (tractoren) als zelfrijdend werkmaterieel dat wordt gebruikt voor de landbouw, de bouw, de grond-, weg- en waterbouw en het groenonderhoud. Tractoren worden vooral op het platteland gebruikt, maar ook in een stedelijke omgeving.

Welke landbouwvoertuigen zijn er?

Lijst

  • Aanhangwagen. Kipper. Platte (boeren)wagen.
  • Heftruck.
  • Shovel.
  • Tractor. Kniktrekker. Portaaltrekker. Smalspoortrekker. Systeemtrekker. Transporttrekker. Werktuigendrager.
  • Verreiker.
  • Zelflosser.

Welke landbouwvoertuigen moeten kenteken?

Sinds 1 januari 2021 moeten alle (land)bouwvoertuigen die harder rijden dan 25 km/u een gele kentekenplaat voeren. De voertuigen moeten dan wel in 2021 zijn geregistreerd bij de RDW. Niet geregistreerde getrokken voertuigen voeren een witte volgplaat, maar dan mag er maximaal 25 km/u mee gereden worden.

Wat mag een tractor trekken?

De maximum massa van een vrachtauto/trekker of van een combinatie mag niet meer bedragen dan de fabrikant van het voertuig heeft aangegeven, maar nooit meer dan 50 ton (60 ton voor werktuigen).

Hoe landbouwvoertuig registreren?

Wilt u uw (land)bouwvoertuig laten registreren (kentekenbewijs aanvragen)? Dan moet u het door ons laten keuren. Dit doet u door een keuringsafspraak aan te vragen voor uw voertuig. Online registreren kan sinds 1 januari niet meer.

Welke landbouwvoertuigen moeten geregistreerd worden?

Registreren geldt dus niet alleen voor tractoren, maar ook o.a. (mini)shovels, getrokken werktuigen en getrokken aanhangwagens welke buiten de uitzonderingen vallen. Het voertuig moet door de eigenaar van het voertuig zelf geregistreerd worden.

Welke tractor moet een kenteken hebben?

Kentekenplaat en verzekering Op elk (land)bouwvoertuig dat harder gaat dan 25 km/h moet een kentekenplaat. Ook een voertuig waarvoor een ontheffing nodig is, moet een kentekenplaat hebben. Vanaf 1 januari 2025 geldt de verplichting tot het voeren van een eigen kentekenplaat voor elk geregistreerd voertuig.

Welke voertuigen zijn Kentekenplichtig?

Vanaf 1 januari 2021 geldt een registratieplicht voor:

  • Land- of bosbouwtrekkers;
  • Getrokken materieel (zoals land- of bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken);
  • Motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS);
  • Mobiele machines (nieuwe categorie).

Welke machines moeten een kenteken?

Registratieplicht. Vanaf 1 januari 2021 geldt een registratieplicht voor land- of bosbouwtrekkers, land- of bosbouwaanhangwagens, verwisselbare getrokken uitrustingsstukken, motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS), en mobiele machines.

Welke landbouwvoertuigen moeten een kenteken?

Wat is een verwisselbaar uitrustingsstuk?

Verwisselbaar getrokken uitrustingsstuk is een in de landbouw of bosbouw gebruikt voertuig dat is ontworpen om getrokken te worden door een trekker en die trekker een andere of extra functie geeft, van een vast gemonteerd werktuig is voorzien of is ontworpen om materiaal te bewerken, en die een laadplatform kan …

Welke voertuigen hoeven geen kenteken?

Uitzonderingen kentekenverplichting Onder andere gemotoriseerde gehandicaptenvoertuigen en Segways hebben geen kenteken, maar zijn wel verplicht WA-verzekerd. Het voertuig moet voorzien zijn van een verzekeringsplaatje. Elektrische fietsen met trapondersteuning tot 25 km per uur vallen niet onder de motorrijtuigen.

Welke voertuigen hebben geen kenteken nodig?

Een kenteken is niet verplicht voor de volgende motorrijtuigen en daaraan gekoppelde aanhangwagens:

  • landbouw- of bosbouwtrekkers.
  • motorrijtuigen met beperkte snelheid (zoals heftrucks) en.
  • sommige bromfietsen.

Wat valt er onder mobiele machines?

Definitie mobiele machine Mobiele machine: motorvoertuig dat speciaal is ontworpen en gebouwd voor het uitvoeren van werkzaamheden en niet is bedoeld voor personen- of goederenvervoer over de weg.

Welke voertuigen moeten geregistreerd worden?

Er geldt een registratieplicht voor:

  • landbouw- of bosbouwtrekkers (categorie T en C)
  • motorrijtuigen met beperkte snelheid (categorie Z)
  • mobiele machines (nieuwe voertuigcategorie vanaf 1 januari 2021) (categorie U)
  • landbouw- of bosbouwaanhangwagens (categorie R)
  • verwisselbare getrokken uitrustingsstukken (categorie S);

Welke tractoren kenteken?

Getrokken werktuigen moeten voorzien zijn van een witte kentekenplaat met het kenteken van het trekkend voertuig. Kan de aanhanger in combinatie met het voertuig harder dan 25 km/u, dan is een eigen plaat nodig.