Inhoudsopgave
Wat valt onder cursussen?
Een cursus is een lesperiode die over het algemeen een bepaald (leer)onderwerp behandelt. Een cursus wordt soms met een certificaat afgesloten. Is een cursus van lange duur, dan spreekt men wel van leergang. Degene die een cursus volgt, wordt een cursist genoemd.
Hoe werkt een cursus?
Met een cursus wordt over het algemeen een korte leerperiode of lesperiode bedoelt waarin een bepaald lesonderwerp wordt behandelt. Een cursus kan worden afgesloten met een toets, test of examen. Op basis hiervan wordt meestal een certificaat verstrekt.
Hoe lang is een medicatie certificaat geldig?
Elk traject is geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister V&V. Na afloop ontvangen deelnemers een certificaat dat twee jaar geldig is.
Wat is helpende medicatie?
Als zorgverlener met een Helpende diploma kun je bijscholen tot Helpende +. Hierdoor kun je bekwaam worden in het aanreiken en toedienen van medicatie (voorbehouden handelingen, zoals het toedienen van insuline uitgesloten).
Wat is het verschil tussen een opleiding en een cursus?
Een cursus is korter dan een opleiding en de inhoud is specifieker. In een cursus leer je bijvoorbeeld met een bepaalde methode werken. In een cursus heeft kennis (van de methode die je leert) vaak een grotere plaats dan in een training.
Wie geeft een cursus?
De Cursusleider geeft leiding tijdens een cursus en helpt de cursisten bij het verwerven van kennis en/of nieuwe vaardigheden. De cursussen die de Cursusleider geeft kunnen zeer uiteenlopend zijn. Zo kan de Cursusleider bijvoorbeeld EHBO-cursussen geven, schildercursussen of taalcursussen.
Wat mag je als helpende plus doen bij het delen van medicijnen?
Mag ik medicijnen delen en insuline toedienen? Het geven van medicijnen is geen voorbehouden handeling. Als je het tijdens je opleiding tot helpende-plus hebt geleerd, en je voelt je bekwaam, en je werkgever heeft verantwoordelijkheden goed geregeld, dan mag je uitgezette medicijnen aanreiken.
Wat controleer je bij medicatie toedienen?
Controleren. Controleer bij losse medicatie: juiste cliënt, juiste medicijn, juiste hoeveelheid, juiste tijd, juiste vorm. Controleer bij medicatie in medicatierol: klopt het aantal tabletten, komt de tekst op het etiket van het zakje (bij GDS) overeen met de gegevens van de toedienlijst.
Wat mag je als helpende doen?
Dit kan zijn: boodschappen doen, afwassen en strijken. Naast huishoudelijke taken heeft de Helpende ook verzorgende taken, zoals helpen bij het opstaan, aan- en uitkleden, persoonlijke verzorging en helpen bij eten. In een verpleeg- of verzorgingstehuis brengt de Helpende maaltijden rond.
Wat is de functie van een helpende?
Als helpende doe je huishoudelijk werk en voer je verzorgende taken uit. Hiermee help je cliënten om zo zelfstandig mogelijk te functioneren. Jij stimuleert hen daarin. Daarnaast werk je veel samen met jouw collega’s en krijg je leiding van zorgverleners en begeleiders.