Inhoudsopgave
Wat valt er onder nevenfuncties?
Een nevenfunctie is een positie die men bekleedt of een activiteit die men naast zijn of haar primaire beroep uitoefent. Voor het uitoefenen van een nevenfunctie is men vaak enkele dagen per maand of jaar bezig. Nevenfuncties worden uitgeoefend naast de primaire bezigheid.
Wat is een nevenactiviteit?
Nevenactiviteiten zijn activiteiten of werkzaamheden die je doet naast je werk of je opleiding, die vaak een stukje verantwoordelijkheid eisen en bijdragen aan je persoonlijke groei of werkervaring. Het is dus niet hetzelfde als een hobby.
Kan een werkgever een bijberoep weigeren?
Je beslist in principe zelf of je al dan niet een bijberoep uitoefent. Je werkgever heeft zich daar in beginsel niet mee te moeien. Zolang je beide jobs kan combineren is er alvast normalerwijze geen probleem. Je moet daarbij ook geen toestemming vragen aan je werkgever en bent hem geen verantwoording verschuldigd.
Wat betekent Nevendienstverband?
Als de medewerker een nieuw dienstverband krijgt dat overlap heeft met een huidig dienstverband, voeg je een nevendienstverband toe. Profit nummert de dienstverbanden automatisch door per medewerker.
Wat zijn nevenactiviteiten in CV?
Voorbeelden van nevenactiviteiten op je cv
- Mantelzorg: verzorgen van een vriend of familielid.
- Collectant voor een stichting/ goed doel.
- Bestuursfunctie bij een club of vereniging.
- (Vrijwilligers)werk bij een politieke partij.
- Actief zijn in een ouderraad op een school.
- Vrijwilligerswerk bij een vereniging.
Wat zijn zakelijke nevenactiviteiten?
Nevenwerkzaamheden zijn werkzaamheden (betaald dan wel onbetaald) die de werknemer kan doen naast zijn baan. Het kan gaan van een baan bij de concurrent, tot vrijwilligerswerk bij een goed doel. De werkgever heeft vaak liever niet dat de werknemer nevenwerkzaamheden uitvoert.
Wat mag je maximum verdienen in bijberoep?
Je kan zoveel verdienen als je wil met je zelfstandige activiteiten. Je sociale bijdragen zullen wel aangepast worden aan je inkomsten. Dus hoe meer je verdient, hoe meer sociale bijdragen je zal betalen – al ligt de bovengrens van je sociale bijdragen wel vast op 4.475,48 euro per kwartaal.