Inhoudsopgave
Wat valt er onder neurologische aandoeningen?
Neurologische aandoeningen zijn problemen aan het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. Als u een neurologische aandoening heeft, kunt u last hebben van verschillende ziekteverschijnselen. De klachten zijn afhankelijk van de plaats waar het zenuwstelsel is beschadigd.
Wat doen ze bij een neurologisch onderzoek?
De neuroloog onderzoekt de spierreflexen om inzicht te krijgen in het functioneren van de motorische zenuwen en de zenuwverbindingen in het ruggenmerg en de toestand van de perifere zenuwen. De neuroloog kan de reflexen opwekken door met een reflexhamer zachtjes tegen bijvoorbeeld de knie of de enkel te slaan.
Wat doet een neuroloog bij duizeligheid?
In een anamnese gesprek en een neurologisch onderzoek zal de neuroloog erachter proberen te komen waar de duizeligheid vandaan komt. De diagnose zal worden besproken en uitgelegd. U krijgt ruimschoots de gelegenheid vragen te stellen. Het voorgestelde behandelplan is afhankelijk van de oorzaak van uw duizeligheid.
Welke ziektes behandeld Een neuroloog?
De neuroloog behandelt verschillende ziekten van de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen.
- Dementie. Dementie betekent letterlijk: uw geest verliezen.
- Epilepsie.
- Hoofdpijn door pijnstillers.
- Progressieve Supranucleaire Paralyse (PSP)
- Slaapstoornissen door hersenziekte.
- Ziekte van Parkinson.
Waarom doorverwijzing neuroloog?
U bent doorverwezen naar een neuroloog voor de diagnose van uw klachten en symptomen. Uw huisarts kan geen of onvoldoende verklaringen vinden voor uw klachten, de neuroloog heeft meer specifieke kennis en onderzoeksmogelijkheden. In de meeste gevallen zult u bij de neuroloog eerst een lichamelijk onderzoek ondergaan.
Wat verdien je als neuroloog?
Salaris neuroloog Het bruto salaris voor een beginnend neuroloog is minimaal 5.833 euro per maand bij een 45-urige werkweek. Dit bedrag kan oplopen tot 10.833 euro per maand. Het salaris dat je als AIOS neurologie verdient ligt tussen de 3.050 euro en 4.215 euro.
Hoe lang duurt een neurologisch onderzoek?
Het onderzoek wordt uitgevoerd door 2 KNF-laboranten en duurt ongeveer 60-90 minuten. Ook is er altijd een neuroloog aanwezig. Voor het onderzoek is het belangrijk dat de handen goed warm zijn.
Wat is neurologische symptomen?
Bij neurologische problemen kan er sprake zijn van overmatige slaperigheid, epilepsie, verminderd verstandelijk vermogen, duizeligheid, oogbewegingsstoornissen, slikstoornissen, spierstijfheid of juist zwakte, gevoelsstoornissen en tintelingen.
Hoe ontstaan neurologische aandoeningen?
‘We weten dat stress en spanning een rol spelen bij het ontstaan van de klachten. Het kan zijn dat mensen op de één of andere manier te veel van zichzelf vragen in bepaalde situaties. Ook komt het voor dat mensen een medische ingreep hebben gehad, waarna ze een functioneel neurologische stoornis ontwikkelen.