Inhoudsopgave
Wat te doen tegen Tomatenziekte?
Voorkomen is beter dan genezen:
- Hou de plant droog.
- Hou een ruime plantafstand aan, maximum 2,5 planten per vierkante meter.
- Zorg voor een goede luchtcirculatie: snij de onderste bladeren van je tomatenplanten regelmatig af.
- Ontsmet je snoeischaar of mes met azijn voor je snoeit of dieven verwijdert.
Hoe ziet aardappelziekte eruit?
De ziekte is in het blad in het groeiseizoen herkenbaar aan de donkere vlekken. Deze vlekken zijn het gevolg van aantasting van de Phytophthora schimmel. Op het grensvlak van het afgestorven gedeelte en het gezonde gedeelte is meestal een zone herkenbaar waar de schimmel actief is.
Hoe herken je aardappelplaag?
Aardappelziekte tijdig herkennen Dat doe je aan de bruin zwarte vlekken op de stelen en het blad van de aardappelplant. Deze vlekken ontstaan meestal het eerst op de stengels, specifiek bij de bladoksels. Bij vochtig weer merk je aan de onderkant van het blad witte schimmel pluisjes.
Welke aardappel ziektes zijn er?
Ziektes & plagen van Aardappelen
- (bedrieglijk) Maiswortelknobbelaaltje.
- Aardappelbladrolvirus.
- Aardappelmoeheid.
- Aardappelschurft.
- Aardappelspindelknolviroïde.
- Aardappelvirus X.
- Aardappelvirus y.
- Aardappelziekte (aardappel)
Wat te doen bij de aardappelplaag?
Versterk je planten door om de paar weken met basalt- of lavameel te stuiven of door heermoesaftreksel te spuiten. Zorg voor ruime plantafstanden: zo kan het loof tijdig opdrogen. Geef je aardappelen en tomaten niet te veel stikstof, want dat geeft veel en teer blad.
Hoe herken je Phytophthora?
Wat zijn de symptomen van phytophthora? Phytophthora kenmerkt zich door een necrotische bruine plek op het blad omringd door een vale, groene ring. Plekken op het blad zijn over het algemeen donker en onregelmatig van vorm en breiden zich uit naarmate de ziekte zich verder ontwikkeld.
Hoe ontstaat Phytophthora?
Water in de lucht. Niet alleen water in de grond, maar ook water in de lucht kan een probleem veroorzaken. De bladeren en vruchten van planten kunnen besmet raken met Phytophthora doordat de wind een druppel water waarin Phytophthora sporen zit mee waait of omdat water uit de grond opspat.
Wat is Phytophthora?
Phytophthora is de bekendste en beruchtste aardappelziekte. Een probleem voor alle aardappeltelers. Binnen enkele dagen kan deze gevaarlijke schimmelziekte zich in een aardappelveld fors uitbreiden. Bovendien kunnen de sporen via de grond de knollen aantasten.
Wat kun je doen tegen Phytophthora?
Verwijder alle aangetaste plantdelen en -resten uit de kas. Ontsmet het drainwater en gebruik geen water wat mogelijk besmet is. Phytophthora kan zich namelijk ook via het voedingswater verspreiden. Desinfecteer de kas tijdens de teeltwisseling grondig om te voorkomen dat de schimmel achterblijft in de kas.
Kun je tomaten met Tomatenziekte eten?
De ziekte is niet schadelijk voor mens of dier. Aangetaste tomaten met vlekjes zijn gewoon eetbaar, maar ze kunnen niet meer worden verkocht. De planten sterven door het virus af.
Hoe herken je Fytoftora?
Kun je aardappels met phytophthora eten?
Ook nu kun je nog goede aardappelen oogsten maar de kans is zeer groot dat een deel ervan al is aangetast en weggegooid moeten worden. Het is in ieder geval belangrijk nu zeker niet meer te wachten met rooien, maar ook direct elke aardappel goed na te kijken en alles wat er verdacht uitziet weg te gooien.