Wat te doen met pensioen in eigen beheer?

Wat te doen met pensioen in eigen beheer?

Nu het pensioen in eigen beheer is afgeschaft, moet u als dga kiezen wat u wilt doen met de reeds opgebouwde pensioenaanspraken. Er zijn twee mogelijkheden: Het pensioen tegen commerciële waarde extern onderbrengen mits daarvoor een toegestane pensioenuitvoerder gevonden kan worden.

Hoeveel pensioengeld in Nederland?

Het totale vermogen dat in Nederland gereserveerd is voor pensioenen bedraagt meer dan 1400 miljard euro. Over de laatste tien jaar is het pensioenvermogen gestaag gegroeid met gemiddeld 4,2% per jaar. Dat geld is zowel bestemd voor degenen die nu met pensioen zijn als voor degenen die nu nog werken.

Wanneer kun je het geld opbouwen voor je pensioen uitbetalen?

Het geld wat je opbouw voor je pensioen kun je niet in een keer laten uitbetalen. In alle gevallen wordt dit geld gebruikt om je een maandelijkse uitkering te geven op het moment dat je met pensioen gaat. De reden dat een pensioen niet in een keer wordt uitbetaald als je de pensioenleeftijd bereikt is eigenlijk redelijk simpel.

Hoe kun je pensioen vervroegd laten betalen?

Pensioen kun je inderdaad vervroegd uit laten betalen. Je kunt ervoor kiezen om je volledige pensioen uit te laten keren. Daarnaast kun je kiezen voor een gedeeltelijke uitkering. In beide gevallen wordt je wel gekort op je pensioen in de toekomst.

Kan je zelf sparen of beleggen voor je pensioen?

Je kunt ook zelf sparen of beleggen voor je pensioen. Het voordeel hiervan is dat je in principe altijd toegang hebt tot het geld. Over je spaargeld en beleggingen betaal je elk jaar belasting in box 3. Deze belasting betaal je als je vermogen boven een bepaalde drempel uitkomt.

Wanneer kun je een klein pensioen uitkopen?

Het is niet mogelijk om je pensioen in één keer uit te laten betalen. Wel kun je vanaf je 62e gedeeltelijk of volledig vervroegd pensioen aanvragen. Verder kun je een klein pensioen in bepaalde gevallen afkopen.