Inhoudsopgave
Wat te doen bij ontslag om economische redenen?
Wordt u ontslagen vanwege (economische) ontwikkelingen binnen het bedrijf, dan noemen we dat ontslag wegens bedrijfseconomische redenen. Gaat u niet akkoord met uw ontslag, dan moet uw werkgever uw ontslag wegens bedrijfseconomische redenen aanvragen bij UWV.
Wat is meervoudig ontslag?
In sommige sectoren gelden specifieke procedures voor een meervoudig ontslag: dat is een ontslag dat niet beantwoordt aan de voorwaarden van een collectief ontslag, maar waarvoor wel bepaalde voorwaarden of modaliteiten moeten worden nageleefd.
Wat is de rol van het UWV Werkbedrijf bij ontslag?
UWV controleert of er sprake is van een opzegverbod In dat geval kan de werkgever de arbeidsovereenkomst (vrijwel altijd) niet opzeggen. Het UWV Werkbedrijf controleert aan de hand van formulier B of er sprake is van een opzegverbod. Als dit het geval is, wordt de ontslagaanvraag afgewezen.
Wat is een bedrijfseconomisch ontslag?
Bij bedrijfseconomisch ontslag gaat het om een ontslagsituatie als gevolg van omstandigheden die rechtstreeks met het bedrijf of de bedrijfsvoering te maken hebben.
Wat als UWV geen ontslagvergunning verleend?
Weigert UWV uw ontslagaanvraag? Dan blijft uw werknemer bij u in dienst. U kunt dan overwegen om via de kantonrechter toestemming te vragen om uw werknemer alsnog te ontslaan. U moet dit verzoek binnen 2 maanden na de beslissing van UWV op uw ontslagaanvraag indienen bij de kantonrechter.
Hoe controleert u uw ontslag?
Voordat u ontslag krijgt, controleert UWV of de kantonrechter of is voldaan aan de regels om uw arbeidsovereenkomst te beƫindigen. Dit heet de preventieve toets. UWV of de rechter beoordeelt of er een redelijke grond is voor het ontslag en of herplaatsing nog mogelijk is. De ontslagroute is afhankelijk van de reden voor ontslag:
Hoe kunt u een ontslagaanvraag indienen?
Als u een ontslagaanvraag om bedrijfseconomische redenen wilt indienen, vult u de formulieren ‘Aanvraag ontslagvergunning wegens bedrijfseconomische reden’ in. De aanvraag bestaat uit 3 delen: A, B en C. Voor een complete ontslagaanvraag vult u alle 3 de formulieren volledig in en stuurt u alle gevraagde documenten direct mee.
Hoe kan ik mijn ontslag aanvechten?
Mijn ontslag aanvechten. Besluit uw werkgever na uw reactie om het ontslag door te zetten, dan kunt u de rechter vragen om het ontslag ongedaan te maken. Om dit te voorkomen, kan uw werkgever voor de zekerheid ontslag aanvragen bij de kantonrechter.