Inhoudsopgave
Wat te doen bij onderpresteren?
Onderpresteren voorkomen
- Aangepast onderwijs. Je kunt aangepast onderwijs aanbieden buiten de klas, bijvoorbeeld via een plusklas.
- Aangepast materiaal. Bied hoogbegaafde leerlingen voldoende uitdaging door ze aangepast materiaal te geven.
- Voldoende begeleiding.
- Klas overslaan.
- Scholing voor leraren.
Wat doet onderpresteren met een kind?
De gevolgen van onderpresteren Een verkeerd/negatief zelfbeeld: dit kan een kind depressief, faalangstig of juist té perfectionistisch maken. Werkhoudingsproblemen: je kind kan zich slecht concentreren, zijn werktempo gaat omlaag en hij stelt zich veel te hoge (of juist te lage) doelen.
Hoe omgaan met negatieve aandacht kind?
Jouw aanmoediging, aandacht, kus of knuffel stimuleren positief gedrag bij je kind. Net zoals het belangrijk is goed gedrag te belonen, is van belang dat je nalaat om negatief gedrag te belonen. Hoe kun je dit doen? Bijvoorbeeld door het ongewenste gedrag actief te negeren.
Hoe herken je een onderpresteerder?
Bij het herkennen van onderpresteren is het raadzaam om te denken in de groeperingen denklui, faalangstig en gedemotiveerd. De verschillende vormen van onderpresteren leiden tot verschillende uitingen in het gedrag. Het kenmerkende gedrag kan men zowel op cognitief, sociaal-emotioneel als fysiek gebied herkennen.
Wat is creatief begaafd?
Wat is creatief begaafd? Iemand die creatief begaafd is, denkt snel en legt snel verbanden tussen dingen. Nieuwe informatie wordt gekoppeld aan al bestaande informatie, om zo te komen tot nieuwe inzichten en ideeën. Het is een manier van denken, die niet per se samenhangt met het IQ van iemand.
Wat is Aanpassingsgedrag?
Aanpassingsgedrag, onzekerheid en fysieke klachten Kinderen passen zich heel snel aan, willen niet anders zijn dan anderen en laten op school al snel niet meer zien wat ze echt kunnen, willen en/of durven dat niet. Ze gaan daarmee voorbij aan hun werkelijke behoeftes en doen zichzelf daarmee onbewust te kort.
Wat is hoogbegaafdheid bij volwassenen?
Naast de hoge intelligentie (IQ van 130+) is bij hoogbegaafdheid ook sprake van creativiteit, doorzettingsvermogen en motivatie. Wanneer deze motivatie en creativiteit (in creatieve manieren van denken) niet zichtbaar zijn en er “alleen sprake is van uitzonderlijke intelligentie” spreken we over hoogintelligent.
Wat zijn de kenmerken van hoogbegaafdheid?
Hiernaast zijn er een aantal kenmerken van hoogbegaafdheid die vaak voorkomen.
- Ongewone alertheid al op zeer jonge leeftijd.
- Lange aandachtspanne/concentratie.
- Sterke verbale begaafdheid: snel leren en goed verbanden kunnen leggen.
- Ongebruikelijk goed geheugen: onthouden van veel informatie.
Hoe stimuleer je positief gedrag in de klas?
Onderzoek toont aan dat goede technieken (zoals het verschaffen van duidelijke verwachtingen en consequenties en het consistente gebruik van complimenten en andere beloningen) ervoor kunnen zorgen dat kinderen meer positief gedrag laten zien in de klas en minder verstorend gedrag.