Inhoudsopgave
Wat te doen bij bloedende schaafwond?
Neem contact op met uw huisarts in deze gevallen: Als een schaafwond veel bloedt of lang blijft bloeden. Dek de wond dan na het uitspoelen tijdelijk af (tot u bij de huisarts bent), bijvoorbeeld met een schoon verband of een schone theedoek. Als de wond meer vocht begint af te geven.
Hoe verzorg je een diepe schaafwond?
Als je een diepere schaafwond hebt, kun je de wond afdekken met een pleister of steriel gaasje. Vernieuw deze 1 tot 2 keer per dag tot het eventuele bloeden is gestopt. Als de wond niet meer bloedt en niet ontstoken is, laat de wond dan verder aan de lucht drogen.
Wat smeer je op een open schaafwond?
Een oppervlakkige schaafwond kun je “aan de lucht laten drogen”. Zit er een korst op dan kun je deze soepel houden door er vaseline op te smeren. Smeer geen vaseline op een open wond.
Wat is het afdekken van de schaafwond?
Het afdekken van de schaafwond is belangrijk op huiddelen onder kleding en bij diepere schaafwonden. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen droge en natte wondgenezing. Een klein schaafwondje kan men laten genezen onder een korst, maar bij grotere acute wonden en chronische wonden verloopt de genezing veel sneller en beter in een vochtig
Hoe spoel je een schaafwond uit?
Uit een droge schaafwond komt bijna geen vocht of bloed. Spoel de wond met lauwwarm water uit douche of kraan. 1 of 2 minuten spoelen is voldoende. Gebruik geen zeep of ontsmettingsmiddel (dus ook geen jodium, soda of biotex). Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze middelen niet beter werken dan spoelen met water om een infectie te voorkomen.
Wat zijn de klachten van schaafwond?
In de huid zie je vaak krassen zitten van de ruwe oppervlakte waar je langs bent geschaafd. De huid reageert op deze beschadiging met de volgende klachten en symptomen: Pijn. Roodheid. Zwelling. Warmte. Wondvocht. Meestal welt er een beetje wondvocht op om het vuil in de schaafwond af te voeren. Soms komt er ook bloed uit de wond.
Hoe genezen schaafwonden?
In het kort. Spoel een schaafwond onder de kraan met lauwwarm water. Gebruik geen zeep of ontsmettingsmiddelen. Haal zandkorrels of grind eruit met een pincet. Laat de wond drogen zonder pleister. Of doe er een pleister op (als er kleding tegen de wond aanschuurt). Schaafwonden genezen meestal zonder problemen of littekens.