Wat regelt de WMCZ?
Sinds 1 juli 2020 geldt de nieuwe Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 (Wmcz 2018) . Deze wet regelt de medezeggenschap van cliënten van vrijwel alle zorgaanbieders – van ziekenhuizen, revalidatiecentra, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg tot verslavingszorg, eerstelijnszorg en ouderenzorg.
Wat is er geregeld in de Wet medezeggenschap in de zorg?
De regels over cliëntenraden en inspraak staan in de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 (Wmcz 2018). Het doel is om cliënten van zorginstellingen medezeggenschap te geven bij besluiten die cliënten kunnen raken. Een individuele cliënt heeft inspraak.
Wat is een medezeggenschap?
Medezeggenschap is het recht om als betrokkenen mee te beslissen over zaken waarbij je ook daadwerkelijk betrokken bent. De meest bekende vorm is een ondernemingsraad, afgekort OR. Dit is een vertegenwoordiging van werknemers in een organisatie.
Wat is het doel van een cliëntenraad?
Een cliëntenraad behartigt de belangen van alle bewoners, ook de bewoners van de aanleunwoningen. Hiervoor is het uiteraard vanzelfsprekend dat de leden van de cliëntenraad ofwel zelf een binding hebben met de zorginstelling of op andere wijze een sterke affiniteit hebben met de ouderenzorg.
Welke rechten heeft een cliëntenraad?
De WMCZ bepaalt dat de raad het recht heeft om voorstellen te doen over alle onderwerpen die voor cliënten van belang zijn. De raad mag altijd, bij voorkeur schriftelijk, advies uitbrengen, gevraagd en ongevraagd. Voor sommige onderwerpen geldt het ‘gewone’ adviesrecht, voor andere heeft de raad verzwaard adviesrecht.
Is cliëntenraad verplicht?
Sinds 1996 moet elke zorginstelling een Cliëntenraad hebben. De wet Medezeggenschap Cliënten Zorginstellingen (WMCZ) verplicht de zorgaanbieder (directeurbestuurder) om een cliëntenraad in te stellen.
Wat is een medezeggenschapscommissie?
Medezeggenschap betrekt werknemers bij de totstandkoming van besluiten in de organisatie. Zo kunnen werknemers via een medezeggenschapscommissie (MC) invloed uitoefenen op besluitvorming en besluiten.
Welke vormen van medezeggenschap zijn er?
Vrijwel iedere werkgever in Nederland heeft te maken met een vorm van medezeggenschap: een ondernemingsraad, personeelsvertegenwoordiging of personeelsvergadering. De medezeggenschap zorgt ervoor dat werknemers worden betrokken bij besluiten die in de onderneming worden genomen.