Inhoudsopgave
Wat op te nemen in een testament?
In een testament wordt beschreven hoe en door wie je nalatenschap afgewikkeld moet worden. In dit document staat wie de executeur en de erfgenamen zijn en wie welke eigendommen erft. Ook kan een testament clausules bevatten over zaken als rampen, voogdij en bewind.
Hoe moet je testament opstellen?
Voor het opstellen van een testament moet u naar een notaris. Met de notaris bespreekt u wat u geregeld wilt hebben wanneer u overlijdt. Bijvoorbeeld wat er met uw woning, geld en spullen gebeurt. De notaris schrijft uw wensen in het testament.
Is er een testament opgemaakt?
Testament zoeken bij Centraal Testamentenregister Als er een testament is, leest u welke notaris het testament heeft gemaakt. In het online register kunt u gelijk een notaris bij u in de buurt zoeken. Die kan het testament dan voor u opvragen. U kunt ook gratis schriftelijk vragen of een overledene een testament heeft.
Kun je zelf een testament opstellen?
Een testament kan alleen opgesteld worden door een notaris. Een zelfgemaakt testament is niet rechtsgeldig. Je kunt wel een codicil opstellen. Dit is een handgeschreven document waarin je kunt aangeven wie specifieke inboedelspullen, zoals meubels, sieraden en kleding krijgen als je komt te overlijden.
In uw testament legt u vast wat er met uw geld, huis, bezittingen en schulden moet gebeuren na uw overlijden. Is er geen testament, of zijn de in het testament aangewezen erfgenamen en hun kinderen overleden, dan bepaalt de wet wie uw erfgenamen zijn.
Wat kost een testament opmaken bij een notaris?
Er zijn in Nederland geen vaste tarieven voor het aanmaken van een testament. Een notaris bepaalt zelf hoeveel hij hiervoor in rekening brengt. De kosten lopen daardoor sterk uiteen. Bij de ene notaris betaal je 200 euro voor je wilsbeschikking, terwijl een ander misschien wel € 800 vraagt.