Inhoudsopgave
Wat na nul?
De wetswijzigingen Wat Na Nul zorgen ervoor dat de situatie in de laatste periode van inzet en na de sluiting van het Groningenveld goed is geregeld, met speciale aandacht voor de veiligheid en de overgebleven verplichtingen van de NAM.
Is de gaswinning in Groningen gestopt?
Afbouw van de gaswinning in Groningen helemaal te stoppen met gas winnen uit het Groningenveld. Van 19 miljard kubieke meter in 2018 naar 12 miljard kuub in 2020 en daarna zo snel mogelijk naar nul. Daarom kopen we extra stikstof in… en komt er een stikstoffabriek bij.
Wat zijn de gevolgen van gaswinning in Groningen?
Door de jarenlange gaswinning in het noorden zijn er aardbevingen en bodemdalingen ontstaan die voor veel leed zorgen bij bewoners. Veel huizen in Groningen en omgeving hebben hierdoor schade. Een groot aantal huizen in het aardbevingsgebied zijn ook onveilig en moeten versterkt worden.
Wat voor gas wordt er gewonnen in Groningen?
In 1959 boort de NAM bij Slochteren het beroemde Groningen-gasveld aan. Dit veld behoort tot de grootste gasvelden ter wereld. De oorspronkelijk produceerbare voorraad is circa 2800 miljard m3 aardgas.
Waarom geen gas uit Groningen?
Groningers zijn verdeeld. Vanwege aardbevingen met veel schade als gevolg wil het kabinet zo snel mogelijk stoppen met gaswinning in Groningen. Maar het sluit niet uit dat de kraan toch verder opengaat als we geen Russisch gas meer krijgen. Nederland importeert jaarlijks voor enkele miljarden euro’s aan Russisch gas.
Waar ligt het grootste aardgasveld van Europa?
Groningenveld Ons eigen aardgasveld onder Slochteren en omstreken is het grootste van Europa. De gesteentelaag waarin het aardgas is ontstaan is de Carboon-laag. Tijdens het Carboon-tijdperk, zo’n 300 miljoen jaar geleden, lag Nederland op de evenaar, ongeveer waar Congo nu ligt.
Hoeveel gas zit er nog onder Groningen?
In het Groningenveld zit nog ruim 450 miljard kuub gas. De speculaties over meer gaswinning in Groningen leiden tot boze reacties in het aardbevingsgebied, waar bewoners de problemen meer dan beu zijn.
Waarom gaskraan Groningen dicht?
In 2018 draaide het kabinet de gaskraan definitief dicht vanwege de aardbevingen in Groningen. Die planning blijft volgens minister Blok staan, 2022 is en blijft het laatste winningsjaar. Blok onderstreept dat in 2018 nog gepland stond om 13 miljard kuub gas te winnen.