Wat moet je weten als je naar Slovenie gaat?

Wat moet je weten als je naar Slovenië gaat?

Slovenië is omringd door Kroatië, Oostenrijk, Italië en Hongarije. Je kunt er genieten van de bergen en van de kust aan de Adriatische Zee. Slovenië was het eerste land dat als ‘Groene Bestemming’ werd gekroond door Green Destinations en in 2016 werd de hoofdstad Ljubljana ‘De Groene Stad van Europa’ genoemd.

Waar betaal je mee in Slovenië?

De Sloveense munt heeft op 1 januari 2007 plaats gemaakt voor de Euro. Momenteel is de valuta dus gewoon de euro en hoef je geen rekening te houden met een wisselkoers. Leuk weetje: Slovenië was het dertiende land in de Europese Unie waar de euro werd ingevoerd.

Is Slovenië een goedkoop vakantieland?

Eindoordeel. Toch vonden wij onze vakantie in Slovenië over het algemeen best duur. Dat komt dus vooral door de prijzen voor campings en attracties. Waar je vaak hoort dat Zweden duur is, moesten we onze uitgaven in Slovenië veel meer in de gaten houden.

Wat is typisch Sloveens eten?

Enkele voorbeelden van typisch Sloveense lekkernijen: Struklji: dit zijn rollen van deeg met verschillende soorten vulling als walnoot, maanzaad en/of kaas. Jota: een soep met bonen, zuurkool, aardappel en spek. Idrijski žlikrofi: Sloveense pasta met aardappelvulling.

Waar betalen ze mee in Kroatië?

In Kroatië betaal je met de Kroatische kuna (HRK). Eén kuna is ongeveer € 0,13 (juli 2020), de kuna is weer onderverdeeld in 100 lipas. De kuna is beschikbaar in briefjes (van 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1000) én in munten. Ook al is Kroatië sinds 2013 lid van de Europese Unie, ze hebben nog wel hun eigen valuta.

Kun je in Kroatië met de euro betalen?

In Kroatië kun je maar op weinig plekken met euro’s betalen. Een voorbeeld van waar het wél kan is bij de tolhuisjes aan de snelweg. Daar kun je met kuna’s, euro’s en met creditcard betalen (wisselgeld is altijd in kuna’s). Ook kun je in sommige hotels met euro’s betalen, of bijvoorbeeld georganiseerde excursies.