Wat moet je doen als je niet groeit?

Wat moet je doen als je niet groeit?

Behandeling groeiachterstand Afhankelijk van de oorzaak die ten grondslag ligt aan de groeistoornis stelt de kinderarts een behandelplan op. Als de groei achterblijft door een aandoening, bijvoorbeeld coeliakie, zal de arts de behandeling hierop richten. Niet alle oorzaken van een groeistoornis zijn te behandelen.

Waarom groei je niet meer?

Voeding, omgevingsfactoren en de culturele afkomst van ouders bepalen hoe groot een kind wordt en hoe hard hij groeit. Ook groeihormoon speelt een rol. Als dit te weinig wordt aangemaakt, kan dit leiden tot verstoorde groei. Een tekort kan ook bij volwassenen tot problemen leiden.

Waardoor groeiachterstand?

Oorzaken secundaire groeistoornissen Een hormonale stoornis (bijvoorbeeld een groeihormoontekort) kan de oorzaak zijn van groeiachterstand. Ook een tekort aan voeding kan tot onvoldoende groei leiden. En het komt voor dat een darmziekte, waarbij voeding slecht wordt opgenomen, groeiachterstand veroorzaakt.

Wat als je kind niet groeit?

Oorzaken groeiachterstand Wanneer een kind te klein is of niet goed groeit, kan dit verschillende oorzaken hebben. Denk aan niet voldoende (gezonde) voeding krijgen, een aangeboren afwijking of een ziekte waardoor de groei (tijdelijk) achterblijft.

Wat kan de groei belemmeren?

Onvoldoende aanmaak van een van de hormonen die nodig zijn voor de groei (schildklierhormoon, groeihormoon ). Te weinig eten of eenzijdige voeding. Bepaalde geneesmiddelen. Chronische ziektes, zoals nierziektes of longziektes.

Welke leeftijd stop je met groeien?

Wanneer de groeischijven bij kinderen na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk. Dit gebeurt bij Nederlandse meisjes gemiddeld rond het 16e jaar en bij jongens rond het 18e jaar (Coene, E. H.,Kollaard, S., 2013).

Kun je groei beinvloeden?

Je lengte is erfelijk bepaald, dus je zult waarschijnlijk ongeveer even lang worden als je ouders. De meeste mensen stoppen na de puberteit met groeien. Meestal is dit tussen de leeftijd van 14 en 18 jaar. Wanneer je lichaam stopt met groeien is het onmogelijk om ervoor te zorgen dat je lichaam weer begint te groeien.

Wat te doen bij groeiachterstand?

Als de jeugdarts of huisarts denkt dat uw kind misschien een groeistoornis heeft, dan verwijzen zij uw kind naar de kinderarts. Deze zoekt of er een oorzaak is voor de vertraagde groei. Heel soms wordt overwogen een kind groeihormoon te geven.