Inhoudsopgave
Wat moet je doen als je naar Duitsland verhuist?
Checklist: verhuizing Duitsland
- Zoek een woning;
- Sluit gas en elektra af;
- Sluit tv, internet en andere diensten af;
- Schrijf u uit bij de Nederlandse gemeente;
- Geef uw adreswijziging door;
- Schrijf u in bij de Duitse gemeente;
- Sluit verzekeringen en sociale zaken af;
- Open een Duits bankrekeningnummer;
Waarom niet in Duitsland wonen?
Nadelen wonen in Duitsland zijn in Duitsland echt lager dan in Nederland. Daarnaast is het kopen van een huis en het verkrijgen van een hypotheek een vak apart en een stuk lastiger dan in Nederland. In Nederland verdienen makelaars goed aan de verkoop van een woning, in Duitsland grenst dit haast aan legaal gappen.
Waarom verhuizen naar Duitsland?
Economische redenen staan soms op de eerste plaats maar ook andere motieven spelen een rol, zoals waarden en normen en de wens naar een rustige en ruime woonomgeving. In Duitsland zijn de woningen over het algemeen wat groter, de straten wat breder en er heerst een prettig woonklimaat.
Kun je als Nederlander in Duitsland wonen?
Verhuis je als Nederlander naar Duitsland, dan heb je geen visum nodig. Als burger van de EU met het recht op vrije beweging, heb je ook onbeperkte toegang tot de Duitse arbeidsmarkt. Je hebt geen visum of verblijfsvergunning nodig om in Duitsland te gaan werken of werken.
Waarom zou je emigreren?
De meeste mensen migreren om andere redenen. Bijvoorbeeld om in een ander land te werken (arbeidsmigratie) of om te studeren (kennismigratie). Maar ook om met hun familie samen te zijn (gezinsmigratie). In die gevallen is er sprake van reguliere migratie.
Wat kost wonen in Duitsland?
Woningen in Duitsland zijn aanzienlijk goedkoper dan in Nederland, maar ook de kosten rondom de aankoop van een woning zoals kosten koper, gemeentebelastingen en de hypotheeklasten zijn beduidend lager.