Inhoudsopgave
- 1 Wat moet je doen als je je prikt aan een gebruikte naald?
- 2 Wat is een prikongeval?
- 3 Welke virussen kun je oplopen door een prikaccident?
- 4 Wat doe je als je je geprikt hebt met een naald voordat je de zorgvrager geprikt hebt?
- 5 Wat is bloed op bloed contact?
- 6 Wat is accidenteel bloedcontact?
- 7 Waarom is Recappen verboden?
Wat moet je doen als je je prikt aan een gebruikte naald?
Als iemand zich toch prikt aan een gebruikte naald, dan dient men de wond goed te laten doorbloeden en uit te spoelen met stromend water. Vervolgens moet de wond gedesinfecteerd worden met Betadine jodium of alcohol 70%.
Wat is een prikongeval?
Bij prikongevallen kunnen medewerkers het hepatitis B-virus (HBV), hepatitis C-virus (HCV) of hiv oplopen. Cruciale elementen daarbij zijn de diepte van de wonde, in welke mate er lichaamsvocht binnendringt in het lichaam van de werknemer en de bron van het lichaamsvocht.
Wat is een prikaccident en hoe moet er worden gehandeld?
Een prikaccident is een verzamelnaam voor verwondingen waarbij het mogelijk is dat de persoon die verwond is geraakt, besmet raakt met een bloedoverdraagbare aandoening, met name met hepatitis B, hepatitis C en hiv. Het gaat hierbij om prik-, snij-, bijt- of spatongevallen.
Welke virussen kun je oplopen door een prikaccident?
Via prik-, bijt-, snij- en spataccidenten kunnen hepatitis B-virus ( HBV ), hepatitis C-virus ( HCV ) en humaan immunodeficiëntievirus (hiv) worden overgedragen. In het vervolg worden “prik-, bijt- snij- en spataccidenten” samengevat als “prikaccidenten”.
Wat doe je als je je geprikt hebt met een naald voordat je de zorgvrager geprikt hebt?
Toch een prikaccident? Wat u direct moet doen
- Wond goed laten bloeden (uitknijpen)
- Spoel de wond met water.
- Wond desinfecteren.
- Contact opnemen met uw behandelaar of met PrikPunt: meldpunt voor prik-, snij-, bijt- en spataccidenten. Zij helpen u direct met een telefonische risico analyse.
Wat moet je doen bij een prikaccident?
Wat is bloed op bloed contact?
Bij accidenteel bloedcontact kunnen er door bloed-bloedcontact ziekteverwekkers zoals virussen worden overgedragen. Bij een prik- of snijaccident komt er bloed (of andere lichaamsvloeistof) van de ene persoon via een scherp voorwerp, bijvoorbeeld een injectienaald of scalpel, in het lichaam van een ander.
Wat is accidenteel bloedcontact?
Definities. Accidenteel bloedcontact is blootstelling aan bloed of mogelijk met bloed verontreinigde lichaamsvloeistoffen door een percutane verwonding of door contact met slijmvlies of niet-intacte huid.
Wat is Recappen tandarts?
Eén maatregel die daaruit voortvloeit is dat ‘recappen’, ofwel het hersluiten van gebruikte injectienaalden, werd verboden. Deze maatregel blijft in de mondzorgpraktijk niet onopgemerkt, want daar gebeurt recappen dagelijks.
Waarom is Recappen verboden?
Door het bloedcontact loop je kans op besmetting met een ziekteverwekker. Het kan dan gaan om ernstige ziekten zoals hepatitis B (HBV), hepatitis C (HCV) of het humaan immunodeficiëntievirus (hiv). Hoe hoog het risico is, hangt ervan af of er bloed zichtbaar is.