Inhoudsopgave
- 1 Wat moet je doen als je een emotionele eter bent?
- 2 Is emotie eten een eetstoornis?
- 3 Wat moet je eten als je verdrietig bent?
- 4 Wat te doen tegen eten uit verveling?
- 5 Hoe krijg ik mijn eetbuien onder controle?
- 6 Hoe doorbreek je emotie eten?
- 7 Waarom kan ik alleen maar aan eten denken?
- 8 Waarom beinvloeden onze emoties ons eetgedrag?
Wat moet je doen als je een emotionele eter bent?
Ga niet eten, maar verwerk je emoties op een andere manier. Beloon jezelf met een mooie aankoop als je gelukkig bent, ga sporten als je vol frustratie zit en schrijf alles van je af op verdrietige momenten. Dat lucht een stuk meer op dan troostvoedsel eten, waar je je alleen maar schuldiger over gaat voelen.
Is emotie eten een eetstoornis?
Als je een hele zak chips eet wanneer je je rot voelt, dan ben je misschien een emotie-eter. Wil je afvallen, dan is het belangrijk dat je niet meer naar ’troosteten’ grijpt. Overheerst eten je leven? Dan is er misschien sprake van een eetstoornis.
Hoe herken je emotie eten?
Vier manieren om emotie-eten te herkennen Denk aan producten als chocolade, kaas, snoep, ijs, patat of bijv. pizza. De honger zit nu niet in je maag (een normale behoefte), maar in je mond. Bij emotie-eten komt er vaak een plotselinge sterke drang naar ‘dat ene product’.
Wat moet je eten als je verdrietig bent?
Daarnaast speelt ook het gelukshormoon serotonine een belangrijke rol. Als je veel verdriet hebt kan het zijn dat je serotoninegehalte laag is. Door suiker of snelle koolhydraten te eten gaat je lichaam deze stof weer aanmaken en voel je je al snel beter.
Wat te doen tegen eten uit verveling?
WW geeft je 6 tips om eten uit verveling te voorkomen:
- Houd je eetdagboek bij. Misschien is het bijhouden van je eetdagboek wat verslapt.
- Plan je maaltijden. Plan je maaltijden vooruit en pas je boodschappen hierop aan.
- Creëer een dagritme.
- Blijf bewegen vanuit thuis.
- Mindful eten.
- Blijf positief!
Hoe kan je minder aan eten denken?
Positieve gedachten kunnen je helpen. Ze ondersteunen je mentaal bij jouw eetgedrag. Door negatieve gedachten om te buigen in positieve gedachten, help je jezelf je doel te bereiken. In plaats van: Nu maakt het toch niks meer uit, denk je: Omdat ik vanmiddag te veel heb gesnoept, eet ik vanavond een kleinere portie.
Hoe krijg ik mijn eetbuien onder controle?
Vaak is het handig om afleiding te zoeken. Bel iemand op, ga een stukje wandelen of houd een dagboek bij. Regelmatig eten, nooit een maaltijd overslaan en gezonde snacks meenemen kunnen ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft en eetbuien worden voorkomen.
Hoe doorbreek je emotie eten?
Stoppen met emotie eten in 5 stappen
- Identificeer jouw reden tot emotioneel eten.
- Herken jouw emotionele honger signalen.
- Als je erachter bent waar jij trek in krijgt als je je emotioneel minder voelt weet je wat je vooral NIET in huis moet halen!
- Sla geen maaltijden over.
- Ontwikkel alternatieven voor eten.
Wat als je altijd aan eten denkt?
Door je gedachten en gedrag te analyseren, kun je bepalen of je zelfbeeld al is verbeterd. Loop je continue te denken dat je wil eten of in je hoofd te plannen wat je volgende maaltijd zal zijn, dan kan het zijn dat je gewoon honger hebt en je meer moeten eten.
Waarom kan ik alleen maar aan eten denken?
Misschien ben je bang om dik te worden, of geef je veel over of sport je extreem veel om niet dik te worden. Het kan ook zijn dat je de hele dag door alleen aan eten denkt, dan kan het zijn dat je overgewicht hebt door een eetstoornis. Lees meer over eetstoornissen en de behandeling hiervan.
Waarom beinvloeden onze emoties ons eetgedrag?
Positieve emoties Vrolijke gelegenheden zoals een huwelijk, verjaardag, geboorte, … associëren we met veel eten. Blije emoties stimuleren de aanmaak van het hongerremmende hormoon catecholamine niet, waardoor je meer eet.
Waar komt emotie eten vandaan?
Veel mensen zullen het vast wel herkennen: eten zonder dat je daadwerkelijk honger hebt. Emotie eten ontstaat vooral omdat het een prettig en een troostend gevoel geeft, onze hersenen maken op dat moment endorfine aan, wat (tijdelijk) een gelukzalig geeft. Eten wordt dan dus beloont met een fijn gevoel.