Inhoudsopgave
Wat moet je doen als je een blaar hebt op je voet?
Wanneer je last hebt van een blaar, is het beste om de huid lekker met rust te laten. Hierdoor zal de blaar indrogen, waardoor de blaar vanzelf geneest. Als de blaar niet vanzelf geneest is het aan te raden om even langs een pedicure of huisarts te gaan, om de gesloten blaar open te prikken.
Hoe lang duurt een blaar onder je voet?
De meeste blaren verdwijnen na enkele dagen of soms weken wanneer het grote blaren betreffen. Een blaar (bullae) is een holte tussen twee huidlagen die zich vult met vocht. Hoe lang blaren duren is ook afhankelijk van uw mogelijkheid ze te ontzien.
Hoe geneest een open blaar het snelst?
Opengescheurde blaren
- de wond goed reinigen met water en zeep en eventueel ontsmetten;
- de losgekomen huid wegknippen met een fijn schaartje, zodat je een gave wondrand krijgt;
- gedurende enkele dagen een beschermende wondpleister of een gaasje aanbrengen, maar dit steeds verwijderen voor het slapengaan.
Wat te doen bij blaren die open zijn?
Is de blaar open? Maak dan de wond schoon en dek deze af met steriel verband of een pleister. Zorg dat het verband ruim over de blaar zit, er geen plooien in zitten en het niet kan schuiven. Na een dag kan het verband vervangen worden.
Waarom komt er vocht uit een blaar?
De heldere vloeistof die zichtbaar is in je blaar is bloedplasma (bloed zonder de rode bloedcellen) en is van vitaal belang in het menselijk lichaam, aangezien het ervoor zorgt dat je bloed stolt. Bij blaarvorming vormt je huid eigenlijk een kussentje om verdere beschadiging te voorkomen.
Welke blaren mag je nooit doorprikken?
Brandblaren kun je ook beter niet doorprikken. Het blaasje dat op de huid ontstaat zorgt voor bescherming van het nieuwe huidlaagje dat zich onder de blaar ontwikkelt. Heb je erg veel last van de brandblaar, kun je deze doorprikken.
Wat te doen met Vochtblaar?
Maak de blaar en omgeving schoon met stromend water of ontsmettingsmiddel. Gebruik een steriele blaarprikker (bloedlancet) of een naald (uit de naaidoos) die ontsmet is met ontsmettingsalcohol. Prik de huid op twee plaatsen door aan de basis van de blaar. Druk met een gaasje de blaar voorzichtig leeg.
Welke zalf op open blaar?
Druppel Betadine Oplossing direct vanuit het flesje op de open(geprikte) blaar. Je kunt hiervoor ook een watje of steriel gaasje gebruiken. Je kunt eventueel ook Betadine Zalf op de wond smeren. Dek de blaar goed af met een pleister om te voorkomen dat er vuil en bacteriën inkomen die een infectie kunnen veroorzaken.
Kan je een Blarenpleister op een open blaar plakken?
Compeed® Blarenpleister kan worden gebruikt in het stadium dat de wonde/blaar open is. Compeed® beschermt tegen infectie, vuil en water en creëert een wondomgeving die de genezing bevordert. Compeed® moet worden toegepast na het ontsmetten van de wond.