Inhoudsopgave
Wat merk je als je kat wormen heeft?
De meeste besmette katten vertonen geen symptomen van een worminfectie, maar een zware besmetting kan leiden tot gewichtsverlies, braken of diarree, irritatie rond de anus en groeivertraging, vooral bij jonge kittens.
Kan een kat ziek zijn van wormen?
Katten worden niet altijd ziek van wormen. De eigenaar zal bijna nooit direct een wormbesmetting kunnen waarnemen. Toch kan uw kat besmet zijn met wormen. Wanneer uw kat braakt, diarree heeft of zelfs wormen uit poept dan is de wormbesmetting zo groot dat direct handelen noodzakelijk is.
Hoe ziet een longworm eruit?
Het is een haarvormige worm van ongeveer 7 tot 10 mm. Longwormen bij de kat komen over de hele wereld voor, dus ook in Nederland. De volwassen wormen komen voor in de luchtpijp, de kleinere luchtwegen en de longblaasjes.
Kan je wormen krijgen van je kat?
Mensen kunnen een mens-specifieke lintworm krijgen door het eten van besmet vlees dat niet goed is bereid. Ook kunnen lintwormen van een kat of hond op de mens worden overgebracht als we bijvoorbeeld een geïnfecteerde vlo binnenkrijgen, al is dat zeer ongebruikelijk.
Kan extra ontwormen kwaad?
Preventief ontwormen bestaat niet Dit heeft een kort effect: als er later een infectie optreedt, werkt het ontwormingsmiddel niet nog even door. Als er geen teveel aan wormen is, is er geen probleem. Ontwormen als er geen infectie is, heeft dus geen nut. Het kan wel bijwerkingen geven en resistentie in de hand werken.
Hoe behandel je longworm?
De ziekte kan worden behandeld met Milbemax® (4x behandelen met een wekelijkse interval) of Advocate® (behandeling na 1 maand herhalen). Ter preventie kunnen deze middelen maandelijks worden voorgeschreven.
Hoe komt een kat aan longwormen?
De longworm Een kat kan geïnfecteerd worden door in contact te komen met muizen, slakken, kikkers en vogels. Er worden tijdens dit contact longwormlarven opgenomen die zich verplaatsen naar de longen. In de longen worden de larven volwassen en gaan eitjes produceren.