Inhoudsopgave
- 1 Wat mag niet bij een CT scan?
- 2 Hoe lang lig je onder CT scan?
- 3 Wat te doen na een CT scan?
- 4 Hoe lang last van contrastvloeistof?
- 5 Kun je last krijgen van contrastvloeistof?
- 6 Hoe lang lig je in een MRI scan?
- 7 Is de CT-scan schadelijk?
- 8 Wat is de CTA-scan?
- 9 Wat wordt er ingespoten bij CT scan?
- 10 Wat zie je op CT scan met contrastvloeistof?
- 11 Welke contrastvloeistof bij CT-scan?
- 12 Waarom CT-scan longen en buik?
- 13 Wat is de bijwerkingen van metformine?
- 14 Hoe verhoogt metformine de insulinegevoeligheid?
- 15 Wat zijn de voorbereidingen voor een CT scan?
Wat mag niet bij een CT scan?
Nuchter zijn Diabetespatiënten kunnen normaal eten, drinken en medicijnen innemen. Voor het onderzoek mag u geen koffie, thee, cola en energiedranken (of andere voedingsmiddelen met cafeïne) drinken. Ook mag u geen chocolade en bananen eten. Meer informatie staat in de folder CT-scan van het hart.
Hoe lang lig je onder CT scan?
Soms is het nodig dat u op een bepaalde manier slikt of ademt. U krijgt dan aanwijzingen hoe u dat moet doen. Het onderzoek duurt 10 tot 30 minuten. U kunt na een CT-scan meteen naar huis.
Wat te doen na een CT scan?
Neem iets te eten mee voor ná het onderzoek. Soms is het nodig dat u voor en na de CT-scan vocht via een infuus krijgt. Dit gebeurt tijdens een dagopname. Extra drinken vooraf hoeft dan niet.
Wat zijn zwarte vlekken op CT-scan?
Elk weefsel van ons lichaam (huid, vet, organen, bot enz.) heeft zijn eigen dichtheid. Röntgenstralen dringen gemakkelijk door de huid, maar bijvoorbeeld moeilijk door het bot. De stralen geven een zwart, grijs of wit computerbeeld, afhankelijk van wat in beeld komt.
Kun je op een CT-scan alles zien?
Wat kun je uit een CT-scan afleiden? “Je kunt interne organen bekijken zoals longen, lever, hart of hersenen. Maar ook botstructuren, breuklijnen, prothesemateriaal en gewrichten zijngoed zichtbaar. Bovendien kun je met een scan bekijken waar een bepaalde afwijking in een orgaan zich bevindt.
Hoe lang last van contrastvloeistof?
Soms kunnen contrastvloeistoffen een overgevoeligheidsreactie veroorzaken. Dit betreft meestal een milde reactie (hoofdpijn, misselijkheid of duizeligheid) die optreedt binnen een aantal uur na het onderzoek. In zeer zeldzame gevallen ontstaat een ernstige allergische reactie (anafylactische shock).
Kun je last krijgen van contrastvloeistof?
Contrastvloeistof kan allergische reacties veroorzaken zoals: jeuk, galbulten en verkleuring van de huid. De afdeling radiologie heeft medicijnen om dergelijke reacties direct tegen te gaan. Contrastdrank geeft soms bijwerkingen zoals misselijkheid, braken, diarree, buikpijn, hoofdpijn en galbulten.
Hoe lang lig je in een MRI scan?
De tijdsduur van uw MRI-onderzoek kan variëren van 20 tot 60 minuten. Dit hangt af van wat er onderzocht moet worden.
Hoe lang blijft röntgenstraling in je lichaam?
Nee, de straling die wordt gebruikt bij röntgenonderzoeken blijft niet achter in uw lichaam. Na het röntgenonderzoek bent u dus niet radioactief.
Wat is een CT-scan?
Met een CT-scan kun je een lichaamsdeel plakje voor plakje weergeven. Dit onderzoek wordt vooral gebruikt om de vaten van de hals, het hoofd, het hart en de longen te bekijken. Wat is een CT-scan? Een CT-scan is een röntgenapparaat dat een serie foto’s maakt.
Is de CT-scan schadelijk?
Een CT-scan kent weinig risico’s. De scan werkt met röntgenstraling. Eenmalig gebruik kan geen kwaad, maar bij veelvuldig gebruik kan het schadelijk zijn. Een arts vraagt dit onderzoek daarom alleen aan als het echt nodig is.
Wat is de CTA-scan?
Een variant van de CT-scan is CT Angiografie (CTA). CTA is een CT-scan van de bloedvaten. Hierbij wordt een contrastvloeistof in je arm gespoten. Je voelt hier niets van en plast het contrastmiddel na het onderzoek vanzelf weer uit. Door de contrastvloeistof worden bloedvaten duidelijker zichtbaar op de scan.
Voor het onderzoek mag u geen koffie, thee, cola en energiedranken (of andere voedingsmiddelen met cafeïne) drinken. Ook mag u geen chocolade en bananen eten. Meer informatie staat in de folder CT-scan van het hart. Vanaf 4-6 uur voor het onderzoek mag u niets eten.
Wat wordt er ingespoten bij CT scan?
De CT-scan bestaat uit een röntgenbuis, die ronddraait in een grote ring, en een onderzoekstafel. Met de CT-scan kunnen voornamelijk organen, bloedvaten, wekedelen en botten in beeld worden gebracht.
Waarom geen Nsaid bij CT scan?
Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID) kunnen in combinatie met jodiumhoudend contrast nierschade veroorzaken. Daarom mag u deze medicijnen vanaf 6 uur voor start van het contrastonderzoek tot en met 6 uur na afloop van het onderzoek niet innemen.
Waar wordt contrastvloeistof ingespoten?
Het contrastmiddel wordt onder toezicht van de radioloog toegediend via een infuus of bij een arthrogram direct in het schouder- of heupgewricht. Uw lichaam neemt het contrastmiddel vanzelf op waarna het via de urine wordt uitgescheiden.
Wat zie je op CT scan met contrastvloeistof?
Met contrastvloeistof kun je een tumor of bloedvaten beter zichtbaar maken of bijvoorbeeld kijken of er een lek in een bloedvat zit. Als er contrastvloeistof nodig is, checken we eerst altijd de nierfunctie van een patiënt.
Welke contrastvloeistof bij CT-scan?
Lijst met contrastmiddelen
Onderzoek | Contrastmiddel |
---|---|
MRI dunne darm | Mannitol |
CT | Optiray |
CT orale voorbereiding | Joxitalimaat drank |
CT colon | E-Z-CAT |
Waarom CT-scan longen en buik?
U krijgt binnenkort een CT-onderzoek van uw longen en uw buik. Dit is besproken met uw behandelend arts. Bij dit onderzoek worden röntgenfoto’s gemaakt met een Computer Tomograaf (CT-scanner). Het doel van dit onderzoek is om afwijkingen in de longen en/of de buik op te sporen of uit te sluiten.
Hoe verhoogt metformine het gewicht?
Metformine verhoogt niet de aanmaak van insuline. Daarom is geen risico op hypo’s (te lage bloedsuiker). Ook neemt je gewicht niet toe door metformine. Integendeel, veel mensen vallen bij gebruik van metformine een beetje af. Metformine onderdrukt de eetlust en is daarom vaak de eerste keus bij mensen met overgewicht.
Hoe verhoogt metformine de bloedsuiker?
Het medicijn metformine zorgt ervoor dat de lever minder bloedsuiker aanmaakt en verlaagt daardoor de bloedglucose in het lichaam. Daarnaast verhoogt metformine de insulinegevoeligheid van de spieren. Hierdoor kan het lichaam beter suiker opnemen en daalt de bloedsuiker.
Wat is de bijwerkingen van metformine?
Bijwerkingen van metformine. Bij gebruik kunnen mensen last krijgen van misselijkheid, braken, diarree, buikpijn en verlies van eetlust. Als je erg misselijk wordt van metformine, kan het helpen om het medicijn in te nemen bij de maaltijd.
Hoe verhoogt metformine de insulinegevoeligheid?
Het medicijn metformine zorgt ervoor dat de lever minder bloedsuiker aanmaakt. Daarnaast verhoogt metformine de insulinegevoeligheid van de spieren. Hierdoor kan je lichaam beter suiker opnemen en zal de bloedsuiker dalen. Bij gezonde mensen zorgt insuline ervoor dat suiker (glucose) uit het bloed wordt opgenomen in de cellen.
Wat zijn de voorbereidingen voor een CT scan?
Welke voorbereiding is nodig U mag vanaf 3 uur voor het onderzoek niet meer eten. U mag wel heldere vloeistoffen drinken. Gebruikt u medicijnen, dan kunt u deze gewoon innemen. Tijdens het onderzoek mag geen metaal aanwezig zijn op het lichaamsdeel dat wordt onderzocht.