Inhoudsopgave
Wat mag in Wormentoren?
Wat kan er in de wormenbak?
- Organisch keukenafval zoals schillen, groente, theezakjes, koffiedik, eierschalen.
- Klein gescheurd karton, papieren keukenrol, eierdozen.
- Stro of bladeren (in de herfst)
- Uitwerpselen van kleine vegetarische huisdieren zoals hamsters en cavia’s (ook het zaagsel of houtkrullen)
Wat mag niet in een Wormenhotel?
Wat kan er echt niet in?
- Composteerbare plastic zakjes (ook niet met OK compost logo)
- Uitwerpselen van honden, kattenbakkorrels.
- Grof tuinafval, planten met aardkluiten.
- ‘Glossy’ magazines of karton met een glanslaag.
- Metaal, plastic of andere kunststoffen.
Wat mag niet in het compostvat?
Daarom niet (of beperkt)
- Etensresten. Gekookte etensresten zijn vaak zout en vet.
- Kattenbakkorrels en poep. Kattenbakkorrels mogen niet op de composthoop, omdat ze vaak uit gebakken klei of mineralen bestaan en die composteren niet.
- Bladeren, zaagsel en as.
- Onkruid en zieke planten.
- Koffiepads en theezakjes.
Waarom een Wormentoren?
Een wormentoren of wormenhotel is eenvoudig in gebruik. De wormen verteren uw GFT afval en zetten dit om in compost. Deze compost kunt u gebruiken in uw eigen tuin, als bodemverbeteraar. De wormentoren bestaat uit een stapel compostringen, met daaronder een opvangbak voor het vrijkomende vocht.
Hoe weet je of je wormen hebt?
Diagnose van aarsmaden De diagnose wordt vaak gesteld door de patiënt zelf of door de huisarts op grond van de klachten en waarneming van de patiënt of de ouder. Aarsmaden zijn terug te vinden in de ontlasting als kleine, bewegende witgele wormpjes. Daarnaast is jeuk bij de anus gedurende de nacht kenmerkend.
Wat mag niet in een wormenbak?
Wat kan er in een wormenbak? Al je groente en fruit afval, koffieprut, papier, theezakjes en bladeren. Ben voorzichtig met zuur afval zoals citrusvruchten. Olie, zuivel, vis en vlees kan er niet in.
Wat vinden wormen niet lekker?
Rood, geef de wormen nooit één van de onderstaande dingen. Gekookte groente- en fruitresten, pasta, brood, vlees, botten etc.
Wat voor voedsel eten regenwormen?
Regenwormen zijn afvaleters die leven van dood organisch plantaardig materiaal. Plantenresten en bladeren die op de bodem liggen worden in een woongang getrokken en gegeten. De regenworm is niet aan te merken als schadelijk.
Waarom een wormenbak?
Compostering met wormen gaat sneller en vollediger. De geproduceerde compost – de uitwerpselen van de wormen – is kruimelig en beter van kwaliteit, aldus het OVAM van permacultuur Nederland. Composteren met een wormenbak is niet zo makkelijk als bokashi of een compostbak.