Inhoudsopgave
Wat maakt kaas verslavend?
Kaas bevat caseïne dat in het lichaam wordt afgebroken tot casomorfine. Volgens Barnard heeft casomorfine net zoals heroïne en morfine een kalmerend effect, waardoor het verslavend zou zijn.
Kan je high worden van kaas?
Hoge natriumgehalte en het eiwit caseïne Kaas bevat namelijk een hoog natriumgehalte en het eiwit caseïne. Zodra je lichaam dit stofje binnenkrijgt wordt dopamine losgelaten. Vervolgens begin je je goed te voelen en word je als het ware high van het gele goud.
Is caseïne verslavend?
Net als yoghurt, maar beter De boosdoener: caseïne. Dat zit ook in melk en yoghurt, maar in een veel lagere dosis. Voor een kilo kaas wordt tien liter melk gebruikt, dus de hoeveelheid caseïne in de kaas is tien keer zo hoog als in je koffie-verkeerd of moon milk. Tien keer zo verslavend ook, dus.
Waarom is kaas goed voor je?
Maar hoe komt het toch dat we kaas zo lekker vinden? In kaas zit veel van het eiwit caseïne. Dit eiwit is eigenlijk een soort drugs. Het verbindt zich in de hersenen op dezelfde manier als morfine.
Is melk verslavend?
Behalve de melksuikers (die zich in je lichaam echt gedragen als suiker) zijn er nóg twee redenen waarom melk, yoghurt en kaas verslavend kunnen werken. Vind je het moeilijk om ze te laten staan én voel je je af en toe depressief of lusteloos, dan is dit belangrijke informatie.
Wat is Casomorfine?
Caseïne kan worden afgebroken in een ander aminozuur, casomorfine, een neefje van morfine en heroïne. Casomorfine is dus een exorfine uit zuivel die kan zorgen voor morfineachtige effecten: eerst een piek van je goed voelen gevolgd door vermoeidheid en zelfs depressieve gevoelens. Casomorfine is een verslavend stofje.
Wat doet kaas met je hersenen?
Maar waarom kaas? In dit zuivelproduct is hetzelfde chemische stofje gevonden als in verslavende drugs. Ook ontdekte de onderzoekers dat in alle zuivelproducten opiaatreceptoren zitten. Dit koppelt ons brein aan een verslaving.
Waarom staat Nederland bekend om kaas?
In de middeleeuwen begon Nederland met de export van kaas naar het buitenland. Maar het duurde tot de Gouden Eeuw voor Nederland in het buitenland bekend werd als hét kaasland. De goede houdbaarheid van de Nederlandse kazen maakte het een ideaal export product.